Как се доставят коли на "Гранична полиция" - с двойна доза обжалване

21802
Как се доставят коли на "Гранична полиция" - с двойна доза обжалване
Снимка: БГНЕС

Година и половина отне на "Мото-Пфое" да се пребори с Министерството на вътрешните работи за доставка на 70 патрулни коли за Гранична полиция. Договорът между страните, вече докладван пред Агенцията за обществени поръчки, е на стойност 6 145 020 лв. без ДДС.

Поръчката за доставка на патрулни автомобили с висока проходимост беше обявена от вътрешното ведомство през март месец миналата година. Тя беше с две обособени позиции – за 51 полицейски коли и за 71 патрулни коли с надписи "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ" и "BORDER POLICE". Прогнозната стойност на поръчката е 11 139 220 лв. без ДДС, а финансите са осигурени по проект "Подкрепа за справяне с миграционния натиск по българските външни граници", съфинансиран със средства за спешно подпомагане от фонд "Вътрешна сигурност".

КЗК послуша 70-годишен с чисто нова фирма и блокира пътни поръчки за над 338 млн. лв.

Само в един ден, вчера (31 октомври), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производства по пет жалби на 70-годишния Иван...

Първата позиция е спечелена от фирма "Асебо" ЕООД – собственост на Асен Бораджиев, за 4 453 524 лв. без ДДС. Дружеството е ангажирало сервизните бази на "Порше" в София за поддръжка на колите, които доставя на полицията. Този договор вече е изпълнен и отчетен през октомври месец. 

За втората позиция обаче има дълга битка. Решението на комисията за избор, назначена от МВР, определи през май месец миналата година пазарджишката "Тойота Тиксим" ЕООД за изпълнител. "Мото Пфое" е отстранена и обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Оказва се, че доставчикът на автомобили губи поръчката, защото написал "комплект конуси" вместо да напише техния брой. Според компанията това е незаконно, защото броят от 4 конуса вече е бил включен в самото обявление на поръчката и се е подразбирало, че автомобилите трябва да бъдат окомплектовани.

Антимонополната комисия оставя жалбата без уважение. Впоследствие оплакването минава и през Върховния административен съд, който се произнася в полза на "Мото Пфое". ВАС отменя решението на КЗК и връща преписката на Административния секретар на МВР с указание да продължи възлагателната процедура с ново разглеждане на ценовото предложение на "Мото-Пфое" ЕООД. Комисията на МВР се връща за ново разглеждане и с решение от януари месец тази година отново класира "Тойота Тиксим“ на първо място. Месец по-късно "Мото – Пфое" пак подава жалба пред КЗК.

Ето какво констатира КЗК след второто оплакване на неуспелия участник: "Не става ясно защо при първоначалния преглед на ценовото предложение на "Мото - Пфое" ЕООД по обособена позиция № 2 такава констатация не е била направена от страна на помощния орган. Единствено е обективирано, че има несъответствие между общите цени във и след изготвената таблица. Едва след окончателното решение на ВАС, което постановява преразглеждане на ценовата оферта на "Мото-Пфое" ЕООД, комисията открива нови основания за отстраняване на участника, които първоначално не са регистрирани от същата, макар предложението, което бива преценявано, да не е търпяло промени. Тоест, възниква съмнение доколко изначалния преглед и анализ на офертата е бил пълен и задълбочен, при все че констатациите на база едно и също ценово предложение биват различни преди и след връщане на процедурата. Тук е мястото да се упомене, че целта на провеждане на всяка процедура за възлагане на обществена поръчка е тя да бъде финализирана и изпълнена с цел постигане на правна стабилност и сигурност и задоволяване на потребностите на възложителя, а не отлагана посредством "безкрайно ровене в документация и извършване на проверки".

МЗ сключва договор за 280 линейки, обяви поръчка за още 120

Пред сключване на договор за доставка на 280 линейки е здравното министерство (МЗ). Справка в сайта му сочи, че е финализирана процедур...

Становището на Антимонополната комисия е, че не би могло да бъде възприето като коректно заключението, че участникът не е посочил необходимия брой конуси, които са част от оборудването към всеки един автомобил. "Видно от техническата спецификация, разписана от самия възложител, минимално изискване е автомобилът да разполага с точно четири броя конуси. Буди недоумение фактът, че комисията има изразени съмнения относно собствените си разписани изисквания и има неяснота "колко броя от посоченото оборудване съдържа или колко броя образуват един "комплект". От самата утвърдена документация е безусловно ясно, че четири броя конуси е императивно установеният брой от това изискуемо оборудване, който брой следва да е наличен към всеки автомобил", се сочи в мотивите за решението, с което КЗК връща процедурата за преразглеждане.

Според КЗК назначената в МВР комисия просто е трябвало да изиска от участника потвърждение, че предвиденият „комплект“ включва 4 броя конуси.

Това решение на КЗК е от март месец тази година и е подлежало на обжалване пред ВАС. През май месец шефът на дирекция „Обществени поръчки“ в МВР решава да приеме мотивите на КЗК, да не обжалва и съответно обявява за класирана на първо място фирма "Мото-Пфое". Но едва шест месеца по-късно – на 13 ноември 2018 г., МВР сключва договор с дружеството за доставка на въпросния брой патрулни автомобили за Гранична полиция.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com