Как уж малка България се оказва "ябълката на раздора" между Хитлер и Сталин (ВИДЕО)

2831
Как уж малка България се оказва "ябълката на раздора" между Хитлер и Сталин (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с инж. Владимир Будинов – инженер по професия и историк по призвание. Повече от 25 г., заедно с екип от съмишленици, той се занимава с исторически изследвания на периода от 1 септември 1939 г. до 2 септември 1945 г. В резултат на своите анализи екипът стига до изводи, които влизат в разрез с официалната българска историография, съветски писания, даже и с тези на историци от САЩ и Западна Европа, които са базирани главно върху изводите на Съветската историография.

Владимир Будинов и неговият екип са събрали над 200 книги, предимно от съветски историци, като някои от тях застъпват прокомунистически, просъветски тези, а други -антикомунистически и антисъветски тези. Други източници, които екипът е ползвал са научни книги, спомени, статии, разработки, алманаси на български исторически институции и на няколко български известни историци, като Людмил Спасов, Витка Тошкова, Евгения Калинова, Георги Боздуганов и др., които имат изключително силни разработки в това отношение. Още: Красимир Симеонов: В руското общество, както и в руското кино, понятието "свобода" не съществува (ВИДЕО)

„Основната грешка или измама, до която ние достигнахме, е това че в този период съветската пропаганда, незабавно след започване на германо-съветската война на 22 юни 1941 г., казва че е налице борба срещу фашизъм и нацизъм. След войната тази теза беше подета и от западни историци и държавници. Ние доказваме с документи, че нито една държава не се е готвила за борба срещу никакъв нацизъм и никакъв фашизъм. За такива неща се готвят обикновено правителствата и генералните щабове на съответните армии - основните суперсили в Европа са Германия, Съветския съюз и Великобритания. Ние не намерихме сред техните архиви планове на техните правителства, особено на съветското правителство. Статуса на съветско-германските отношения след август 1939 г. е на държави–съюзници.“, казва В. Будинов.

По време на срещата между Хитлер, Рибентроп и Молотов през ноември 1940 г, Молотов заявява, че ще говори от името на Сталин и представя „Директиви към Берлинската среща между Молотов, Хитлер и Рибентроп“, изготвени от Сталин, и в точка 2 на тези Директиви се казва, че основният въпрос на преговорите е България, малка България, а причините са географски и исторически. .„Хитлер, и впоследствие и Рибентроп, са силно изненадани от постановката, че в малка България, която не е съседна на Съветския съюз, Съветският съюз иска да разположи две военноморски бази, като впоследствие щели да станат и сухопътни. Когато има сухопътни дислокации, задължително ще дойде и авиация. Каква е целта на Съветския съюз за този сондаж? Това е приближаване към проливите - вечната фиксидея на руските и съветските водачи. И понеже с Турция има също сериозни сондажи, съветското ръководство към този етап се убеждава, че трудно ще пробие с Турция и както един наш сътрудник на скоро ни каза: „Съветският съюз просто заобикаля Турция, не отива пряко директно към Босфора и Дарданелите, а отива в територия, която е сравнително близка,“, казва изследователят. Още: Д-р Румен Хичев: Дезинформацията е опасна, както на индивидуално ниво, така и за обществото като цяло (ВИДЕО)

Защо Германия и Съветския съюз се оказват с обща граница от Балтийско до Черно море, как България изведнъж се оказва в центъра на спора между двата големи хищника, за Соболевата акция - поредната хибридна операция, типична за съветската политика спрямо страната ни и други интересни разкрития и факти ще научите от видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Невероятно, но факт: Парното в София поевтинява, в Търново и Бургас поскъпва

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Разследват ТВ продуцента Нико Тупарев и приближени до него

Времето утре - 15 май 2024 г.

Глоба за абитуриентите – 50лв. за показване през прозореца

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Обезвредиха мина в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com