Каракачанов: Борисов откри незаконен завод в Разград

10295
Каракачанов: Борисов откри незаконен завод в Разград

Председателят на Зелената партия Александър Каракачанов обвини министър-председателя Бойко Борисов за това, че откри завод за биофармацевтични продукти в Разград, построен незаконно.

В случая, за да може да бъде открит един такъв завод, първо се прави ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда), след това се прави проект, а след това се строи, продължи Каракачанов.

По негова информация ОВОС е приет на 6 юни и влиза в сила на 22 юни. "За 13 дни са направили проект, построили са завода и са го открили", добави Каракачанов. Той определи това като грубо нарушение на Закона за опазване на околната страна, както и на Закона за устройство на територията. Ще пуснем сигнал до прокуратурата да се търси отговорност за всички от министър-председателя надолу, обеща лидерът на Зелената партия. Според него процедурата е фалшифицирана, направена е минимум на министерско равнище, заяви Каракачанов.

Лидерът на Зелената партия изказа и становището си по въпросите за българската енергийна политика. "Основният проблем в българската енергетика е ниската енергийна ефективност. Този проблем се знае повече от 20 години, но не се решава. Основната цел на национална политика от времето на Иван Костов насам не е да се търси енергийната ефективност, а да се трупат мощности, заяви Каракачанов. Това води до принуждаването на българския потребител да използва електричество на много високи цени. Тези пари се разпределят между олигарси, смята лидерът на зелените.

В България липсва ясна енергийна стратегия, адекватна за времето, в което живеем, каза Емил Георгиев, представител на Федерацията на потребителите.

Сключени бяха два неизгодни договора за ТЕЦ-ове, които доведоха до увеличаване на цената на електроенергията. Според него върху цената на тока влияе цената на горивото за производство на енергията, както и варовикът. Иво Прокопиев продава на чуждестранни фирми варовик, който е с 30 пъти по-висока цената от цената, на която се добива, заяви Георгиев.

След като НЕК е държавна структура, те слагат чадър над високата цена на електроенергията, добави той. Георгиев обеща, че ще бъдат подадени сигнали до прокуратурата и ДАНС, както и до европейски институции. Според Георгиев, България разполага с мощност от 11 000 мегавата при максимално ползване 6 000 мегавата за цялата страна. Ние имаме достатъчно монтирани възобновяеми енергийни източници, допълни той.

Редактор: Георги Иванов

Създателите на Бойкомобила влизат в ГЕРБ

Създателите на русенската кола с лика на премиера Бойко Борисов ще станат членове на ГЕРБ. Собственикът на оригинално тунингования Бо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com