КНСБ: Протестите ни ще продължат, решението за плавен преход не ни устройва

2027
КНСБ: Протестите ни ще продължат, решението за плавен преход не ни устройва
Снимка: БГНЕС

„Решението на правителството за плавен преход не ни устройва. Радвам се, че един от нашите работници (депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев), беше при вас в студиото, защото всички тези хора – в Министерския съвет и в Народното събрание, са наши работници – на гражданите на България. Те трябва да разберат, че най-доброто за нас е това, което искаме ние самите, а не това, което те ни казват. Протестите ни ще продължат". Това заяви Димитър Тодоров – федерален секретар на Националната федерация на енергетиците към КНСБ.

Той обясни мотивите на енергетиците за продължаване на протестите. „Българската енергетика е последният бастион на българската независимост. Без българска енергетика ние нямаме национална сигурност. Дори да не е за въпросните 5-6-12 000 работни места, трябва целият български народ да разбере, че ще бъдем енергийно зависими и няма да имаме нашата национална сигурност, защото няма да имаме заместващи базови мощности на въглищните централи”, заяви Тодоров.

Още: Километрични задръствания на "Тракия" и "Струма": Миньори и енергетици блокираха основни пътни артерии

Според председателя на АИКБ Васил Велев още през 2019 г. е трябвало да въведем механизма за капацитет. „Закъсняхме със самите планове, сменяха се много правителства и сега изпаднахме в цайт нот. Нашите членове нямаха информация, не знаеха подробности и не са заявили свои проекти”, каза Велев.

На въпрос защо губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост, той отговори, че най-голямата загуба е редуцирането на Плана, защото българската икономика се справи по-добре. Над 1 млрд. се намаляват парите по Плана с отпадане на проекта за батериите и в областта на здравеопазването.

Още: Пламен Димитров: Без "Марица-изток" ТЕЦ-2 енергийната система на България се разпада

„АИКБ е за прости, плоски, еднакви данъци за всички и със събраните пари да се прави социална политика. Ако с данъци се прави социална политика, ние намаляваме и данъци на заможните граждани, които нямат нужда да бъдат подпомагани”, каза Велев.

За уеднаквяването на гражданския и трудовия договор той каза, че и сега има начин да се провери, ако един граждански договор е маскиран трудов, това да бъде санкционирано.

Още: КНСБ настоява България да предоговори условията за въглеродните емисии

За идеята донос-бонус, той каза, че това е безнаказано клеветене. „И досега има такива сигнали, но самата ревизия струва повече, отколкото очаквания размер на укритите данъци”, каза Велев пред "Нова нюз".

За инфлацията той каза, че продължаваме да купуваме скъпо и отдалеч горива, вместо евтино и отблизо. „Компенсации за бизнеса за високите цени на електроенергията трябва да има докато има риск. Този месец цените са под 200 лв. и затова компенсации няма”, обясни Велев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com