Колекционерски камбани ще бъдат изложени в Смолян

10743
Колекционерски камбани ще бъдат изложени в Смолян

Европейски информационен център “Европа Директно” Смолян и Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ ще бъдат домакини на колекционерска изложба на камбани, съобщиха организаторите на проявата.

Изложбата се провежда като част от кампанията на „Европа директно” Смолян за популяризиране на дейността и предстоящите избори за представители в Европейския парламент. Камбаните символизират призива към гражданите на Смолян да упражнят правото си на глас.

Ударно завръщане на зимата в областите Пловдив и Смолян

Месец март уж мина, а април започна да ни играе лоши номерца. Сняг вали по високите места в Пловдивска област, в града има силен дъжд...

Организаторите очакват камбаните да „събудят“ гражданската активност, да „призоват“ към отговорно участие в живота на европейското общество, от което сме важна част.

Експозицията е част от лична колекция на Божидар Желев, любител-колекционер. В нея са представени над 120 камбани от различни европейски държави, а общо колекцията наброява 777 камбани от 77 държави от целия свят. Най-голямата камбана е от Великобритания, произведена в началото на XX век, а кристалните са 50, като най-леката тежи едва 2 грама. Най-старата камбана е от началото на миналия век, информира Фокус.

За пръв път камбаните са представени в Информационния център на Европейския съюз в София през февруари 2010 година, а през тази година гостуваха в Разград и Велико Търново. Откриването на изложбата ще бъде днес, 11 април от 12:00 ч. и тя ще бъде подредена във фоайето на втория етаж на РДТ „Николай Хайтов“, като ще остане 10 дни в Смолян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com