Колко точно струва ремонтът на Ларгото?

5026
Колко точно струва ремонтът на Ларгото?
Снимка: БГНЕС

Колко всъщност са парите, отишли за ремонта на Ларгото? Предвид целия скандал "Ало, Банов съм", отговор на този въпрос всъщност няма. И причината е поведението на държавата в лицето на Министерството на културата (МК) що се отнася до цялостното управление на проекта.

Ключов момент в проекта е удължаването му – защото първоначално е заложен срок, който е бил твърде къс. Причината – ако не е било направено така, България е щяла да загуби пари по ОП "Регионално развитие". Първоначалният срок на изпълнение е 200 дни - до 21 ноември, 2015 година. Но срокът бива удължен до 20 януари, 2016 година – защото е било ясно, че няма как работата да бъде свършена за 200 дни, показва статия на в. "Сега".

Фирмата, ремонтирала Ларгото, отрече да са опрощавани неустойки

От фирмата, ремонтирала Ларгото, отрекоха да са им опрощавани неустойки, предаде bTV. "Никога не били водили подобни разговори с Минис...

За голямото бързане тогава говори археологът Николай Овчаров, който е съветник на министъра на културата Боил Банов, а преди това е консултирал предшествениците му Рашко Младенов и Вежди Рашидов. "Проектът трябваше да бъде завършен буквално в рамките на месец-два, защото, ако това не се случеше до края на декември 2015 г. и не бяха получени необходимите документи, България щеше да загуби от неустойки няколко десетки милиона лева. Те трябваше да бъдат платени от държавата, защото това са европейски средства, които вече бяха разходвани", каза той пред Агенция "Фокус".

При удължаването на договора обаче Министерството на културата плаща последния транш за работата на 18 декември, 2015 година, след като всъщност срокът за изпълнение изтича чак на 20 януари, 2016 година. Освен това, в първоначалния вариант на договора МК има право да задържи последното плащане от 30% от сумата, докато изтекат 30 дни от приемането на обекта без възражения. Според промяната в полза на министерството е била учредена банкова гаранция в размер 5,2 млн. лв., която ще се освободи 30 дни след приемането на обекта без забележки от възложителя и издаването на Акт 16.

На 8 декември 2015 г. - 10 дни преди крайния срок за плащане, МК подписва още един договор с консорциума "Антична Сердика" - за извършване на "нововъзникнали поради непредвидени обстоятелства допълнителни строителни дейности", които не могли да се предвидят с първия договор. Така изпълнителят получава още 1.9 млн. лв. без ДДС, за да отстрани дефектите за 41 дни. Става дума за дейности, които няма как да не са предвидени в първия договор за цялостно изпълнение - крепежни дейности, конструкция, дори ВиК.

На 25 януари. 2016 година приемателна комисия на МК приема обекта, без да констатира пропуски. По-късно държавната приемателна комисия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) установява, че куп предвидени в договора дейности не са извършени - около 50% от куполното покритие не е със стъкла, а с плексигласови плоскости, няма шпакловка и боядисване на аквапанелите, не са довършени окачените тавани, остъкляването, хидроизолациите, електрическите инсталации, включително осветлението, пожароизвестяването и видеонаблюдението, не е монтирана евакуационната врата и др. Всичко това е подробно описано в съдебното решение по делото за неустойката, заведено и загубено на първа инстанция от МК. Досега не е ясно защо при такива съществени пропуски обектът е приет от МК без забележки. МРРБ връща обекта за доработка и в крайна сметка го приема на 26 февруари 2016 година, а банковата гаранция е освободена.

Валери Симеонов се притесни, че заради скандала "Ало, Банов съм" ще връщаме на ЕС милиони

Не е добре да се правят прибързани и пресилени обобщения без факти, да се изнасят твърдения, характерни за фалшив сайт, защото това е ж...

Припомняме, че ремонтът на Ларгото беше извършен от ДЗЗД "Сердика", в което влизат "Пътища и мостове" ЕООД с 50% дял, държавната фирма "Реставрация" ЕАД (собственост на Министерството на културата) е с 30%, "Пътстрой Варна" и "Финанс груп 2013" са с по 10%. "Финанс груп 2013" е собственост на Ирена Георгиева, майката на певицата Гери-Никол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com