Коментар №1 на седмицата: Без пенсии, без заплати: Зимата мина, но не и Радевата

9075
Коментар №1 на седмицата: Без пенсии, без заплати: Зимата мина, но не и Радевата

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 30000 ваши прочитания в Actualno.com.


Работата е зле, ама много зле. Ако не направим това, което казваме, ще фалираме. Пенсии, заплати – ще е лято, но ще мръзнат, ако не вземем мерки - нашите мерки. Това в общи линии беше посланието, отправено от служебната власт на Румен Радев по отношение на държавния бюджет: За да има пари за пенсии и държавни заплати: Ще има промени по данъците

Понамирисва на ченгеджийски номер, направо смърди. Защото информацията за прословутите заключения на служебния финансов министър Росица Велкова-Желева как ще я закъсаме, като държавата харчи според предвиденото за 2022 година, изтекоха доста криминално – през една медия. Освен това, остана встрани кога точно са направени тези заключения – от публикуваното в БГНЕС с дъх на фалит, замразяване на заплати и спиране на еврофондове, човек може да си извади извод, че става въпрос още за есенно-зимния период на 2022 година. Оттогава минаха месеци – хич ли нищо не се промени? Другарят Радев не му ли казаха? Служебното правителство, което по същество не е променяно спрямо предното, защо не би камбаната далеч по-рано?

В търсенето на истината да приемем, че заключенията на пешките на Румен Радев са верни. Или иначе казано – трябва да вдигаме данъци и такси, че да има за пенсии и заплати (на чиновниците). Обаче всъщност Радевият антураж само предлага – решението трябва да го вземат следващите управляващи.

Кажете сега, вие като си купувате апартамент, старото обзавеждане ли оставяте, понеже предишният собственик ви е казал колко е хубаво? Лицето на една власт са нейните идеи, но реализацията им е държавният бюджет – за какво може да платиш и за какво не можеш. И ако новата власт наследи бюджета на старата, то тя е ограничена да управлява според аршина на старата, като на всичкото отгоре ще носи заложените от старата негативи. Старата пък ще трупа дивиденти - политически.

Че на Румен Радев му се управлява вече само слепци не виждат. Профилактично се оправдава, че не той е виновен - те, партиите са импотентни и затова той е принуден да носи товара на властта, иначе не иска. Само че през лятото на 2022 година точно той не даде време на "Продължаваме промяната" (ПП) да намери път към ново правителство – 117 депутати имаше тогава, но Радев форсира изпълнението на мандата за има-няма малко над седмица с все уведомлението. През есента на 2022 година обаче Радев даде два месеца на уж най-големия си политически противник Бойко Борисов да прави правителство – и той събра по-малко от 117 гласа! При толкова време ПП със сигурност щеше да изгради мнозинство, само че без някои политически паразити, които сега обясняват нещата от живота и никой не ги слуша. Други вредни елементи пък щяха да бъдат сериозно ограничени – това всъщност беше и големият проблем на статуквото. Повече свобода от старите политически играчи значи те да бъдат засилени по нанадолнището както и трябва. Ето това Радев спря - засега.

Сега нещата пак се развиват в тази насока – ПП и ДБ отиват към победа на изборите. Уж е ясно, че няма как да направят правителство, ама знае ли се. По-добре да почнем да подготвяме почвата за зависимостите - само тази игра знаем и играем. "Крим е руски" - това добре описва по мое мнение визията на Радев за живота. Визията на военен, който е създаден да дрънка оръжие - друго не знае и не може.

Между другото е крайно интересно вярна ли е финансовата сметка на Асен Василев – за размера на фискалния резерв, за събирането на данъци от началото на годината. Една от мерките, изговорена от Росица Велкова-Желева, беше да се увеличат заплатите на данъчните, ако събират повече от планираното. Защо ли - нещо не стига събраното още от началото на годината? Чак днес, 16 март, Велкова взе да уверява, че било събрано даже повече - а вчера забрави да го каже. Ако не стига обаче събраното, защо не стига - кой не плаща дължимото? Едни пари, които отиват за помощи за ток "за бизнеса" например защо не се спират? От колко време газът в България е по-скъп от този на референтния нидерландски хъб TTF? Цените на петрола какви са - рекордно ниски, невиждано от 2 години насам! Защо и колко пари се дават "в помощ" на "големи бизнесмени", от която отдавна нямат нужда?

Точно в такива ситуации е добре да сме в голям валутен съюз като еврозоната. Защото ако е вярна картинката, рисувана от Радевото управление, еврозоната няма да позволи да потънем. Там нещата са много по-тясно свързани - ако един тръгне да потъва и другите страдат. Затова и Гърция беше спасена при далеч по-големи зулуми от сега рисуваните от нас.

Ще фалираме, ако не правим това, което сега казваме - това е посланието от властта на Радев. Аз лично се съмнявам - не мога да приема на доверие такова послание на фона на изначално грешни послания като посланието му какво да е решението на най-голямата криза в Европа от Втората световна война насам (наред с пандемията) - "да има мир" с терористи. Когато не уцелваш за най-важното, трудно получаваш доверие за каквото и да е друго.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com