Коментар №2 на седмицата: Георги Николаев и многохилядното семейство на кръглите идиоти

26420
Коментар №2 на седмицата: Георги Николаев и многохилядното семейство на кръглите идиоти

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 9000 ваши прочитания в Actualno.com.


Някакъв напълно безумен юридически курс от твърде напористи разбирачи започна да търси логика в решението Старозагорския съд да определи за "лека телесна повреда" нарязването на толкова много места по цялото тяло на едно момиче, че да трябват 400 шева; ужасяващата касапница, която превзе вниманието на всички в последните дни.

Оказва се възможно, изглежда, масовата публика пак да не е разбрала и погрешно да насочва гнева си към съдебните органи, понеже е невежа и не схваща нито закона, нито буквата на закона.

Достатъчно убедително обаче бе обяснено обратното - например в това експертно мнение, което изтъква всички фрапантни пропуски, допуснати по веригата. Сбито представени, те гласят: първо, прокуратурата общо взето замита една камара членове от Наказателния кодекс, които са очевидни в случая - включването на "особена жестокост", "по особено мъчителен за пострадалия начин", "хулигански подбуди" - все фрази, които се появяват именно заради подобни случаи в НК и са описани ясно. На всичкото отгоре татуираният Георги е направил заплаха за убийство - нещо, до което разследващите отново, не ясно как, пак не са стигнали. Но ако това е вината на прокурорите, няма нищо по-нагло и безкрупулно от това съдиите, които именно представляват върховенството на правото, да приемат, че ето на, пак онези преди тях не са си свършили работата и те само безпомощно трябва да повдигнат рамене, понеже е лято и няма какво да направят. Разбира се, че имат: могат да върнат прокурорите към видимо претупаната им работа, да назначат нова експертиза и да рестартират целия процес; това не само е в правомощията им, а е единственият очевиден ход в случая. Освен всичко някак не са забелязали, че Георги е вече с досие по сходни случаи, тоест става дума за рецидивист. Но все повече ми изглежда, че при тези съдии има нещо, което всъщност много добре устройва страшно много хора в цялата държава. То се изразява в приятната приемственост, че ако никой не си върши работата, няма нужда и ти да го правиш. А в детайл: ако още първият, по веригата, не си я е свършил, всички останали хем пуфтят, хем доволно приемат, че това ги освобождава от отговорност и сега свободно могат да не я свършат и те, получили идеалното алиби от ленността на предхождащия.   

Прехвърляме се към следващия въпрос, вече много по-общ: ако нямаше толкова бурна реакция в социалните мрежи, какво щеше да стане с момичето, съдиите, прокурорите? 400 шева по-късно щеше ли някой въобще да разбере, извън семейството и близките? Не, щяха да приемат, както винаги става в подобни случаи, че обречеността и насилието, дори толкова кръвожадно, е в реда на нещата и в тази йерархия от беззаконие на тях просто им се е паднало да бъдат жертва. 

Нататък: ключовата тема за "патриотизма" и насилието; въпрос, който може да се задава само ако наистина сме наясно, че патриотизмът на Георги има толкова общо с родолюбието, колкото самият Георги има общо с коефициент на интелигентност (и умствена, и емоционална), който да се опре поне до минималния праг. Към горното едва ли може да се отправят надежди и предположения. Момчето е очевидно от разрастващото се и многохилядно семейство на кръглите идиоти, което така фрапантно оглупя по време на прехода, толкова бе поощрено да изпростява и да гние в собствен сос, че наистина всичко, което самите те могат да кажат по повод патриотизма, се изчерпва като съдържание с надписа, който е изписан на лактите. Дълбочината му те не разбират, естествено, но той им приляга особено много, защото по садистичния маршрут, в който мутренската нагласа се срещне с ограничения интелект, решават, че надписът им дава право да провеждат наказателна акция. И както се вижда в конкретния случай, и както съдът не видя: срещу когото, както преценят.

Разбира се, великите предци, автори на надписа биха били особено огорчени от текущия резултат, произлязъл от усилията им.

 

Автор: Райко Байчев

 

Още по темата: Кое е това, което обединява садистите?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com