Коментар №2 на седмицата: Краят на една епоха - Борисов вече не говори за Станишев

26754
Коментар №2 на седмицата: Краят на една епоха - Борисов вече не говори за Станишев
Снимка: БГНЕС

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 7 000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

Мислехме, че това никога няма да се случи. Но, чудо, краят на една епоха дойде. В последната година, сензационно, премиерът Борисов никога не е говорил за Станишев. И никога не сме чували фразата: "Нещата са така и така, защото още по времето на Станишев той направи така и така, и аз, сега, Борисов, каквото и да направя, не излиза добре, защото, така и така, ми врътна един номер Станишев". Можете да се върнете 6-7 години назад, преди Нинова да стане лидер на партията, и ще се досетите за гигантската и помрачаваща тавтология. ГЕРБ и едновремешното БСП, вкопчени едни в други да изясняват как настоящето е непрекъснато минирано от миналото и който и да вземе властта, гърми, не защото няма визия за държавата, а защото му трябват повече сапьори, отколкото визионери, за да се справи.

Има нещо положително от края на този дебат. Първо, една скука по-малко. И второ, че БСП изглежда значително реформирана и отласната далеч от времената на Станишев/Орешарски. Щом дори Борисов не използва любимият си и банален трик, в който да е вечно невинен заради предходните, значи дори той е преценил как това нещо вече не работи. Да надвиваш отслабеното БСП години наред беше лесно. Сега обаче нещата далеч не са толкова прости. И по предварителни статистики, и по наблюдения, сблъсъкът между двете най-големи партии ни най-малко не изглежда предрешен.

Иронията: всъщност Борисов е в същата позиция, в която беше БСП на Станишев навремето. Последните 12 години са минали почти изцяло под знака на неговото управление, както онези години, в които БСП имаше водеща коалиционна роля и премиерски пост. Борисов се появи като наказателен вот, а сега към него е прицелен самият наказателен вот. Разчиташе на изтъркания номер с месианската фигура, а сега спрямо него се заканват други месиански фигури. Нищо от старите тактики не работи; а ако някой през 2013-та беше прогнозирал, че след крахът на Орешарски ще минат години и Борисов вече няма да може да ползва БСП за вечен реторичен буфер, щеше да предизвика недоумение. А и Станишев наскоро се изказва носталгично, че Борисов е държавник и двамата били помъдрели. Бяха си адски удобни в собствена политическа комбинация.

Заслугата нещата да са кантар отново е двойна - както в реформирането на левицата и стабилизирането ѝ под ръководоството на Нинова, така и превалянето на хълма в политическия живот на ГЕРБ и слизането постепенно надолу. Основно политическо правило е, че харизмата в крайна сметка винаги е застигана от фундамента, обещанията - застигани от неизпълненията, месианството - застигано от собствената му карикатура.

 

Автор: Георги Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com