Коментар №2 на седмицата: На какво (НЕ) ни научи успехът на Мария Бакалова

3913
Коментар №2 на седмицата: На какво (НЕ) ни научи успехът на Мария Бакалова
Снимка: Getty Images/Guliver

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 4 000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

Мария Бакалова беше номинирана за "Оскар" в категорията "Най-добра поддържаща женска роля". Тя е първата българска актриса, която ще се бори за престижното отличие. Както обикновено в обществото ни, когато някъде се появи забележима българска следа, започват полемиките трябва ли да се гордеем с този успех.

Моето мнение по въпроса е, че няма как да се гордея с постижение, за което нямам никакъв личен принос. Успехът е за Мария Бакалова, нейното семейство и учители, които са я подготвили да го постигне. Но искрено се радвам за него и изпитвам уважение към нея. Причините са няколко. За да се стигне до тази номинация българката е попаднала на точното място в подходящия момент.

Смятам, че Борат 2 е откровено пропаганден филм и определено не е по моя вкус. Но истината е, че единствено такава продукция може да донесе световна популярност и награди. Някакси обаче не е адекватно разделителните линии в съвременното общество да ги прехвърляме на Мария Бакалова.

Тя се е възползвала максимално добре от шанса си. Първото условие това да се случи е да опиташ. В нейния случай е да се явиш на кастинг. Мнозина други вероятно дори не направили опит, предвид наглед нищожните шансове за пробив. Няма какво да се лъжем - много по-трудно е да стигнеш до номинация за подобно отличие когато се казваш Мария Бакалова, отколкото ако се казваш Джесика или Джейн и си израснала в САЩ. Стартът не е равен, нито очакванията и самочувствието.

Обществените нагласи се тласкат от дълг да се гордеем и да трупаме национална самоувереност заради успеха на Бакалова до отричане на постижението й. Нито едното, нито другото е добре аргументирано. Национално самочувствие се изгражда на база целенасочени и задружни усилия от обществено естество, а не на индивидуални постижения.

Патриотарщината от трапезен тип, добре описана в стихотворението на Ботев "В механата", няма да ни доведе до нищо добро. Отричането на успехите на всеки наш сънародник, които са признак на дълбоки комплекси и непоколебим нихилизъм, също са пагубни.

А най-важният урок, който можем на научим от младата Мария Бакалова е, че за да постигаш мечтите си не трябва слушаш онези, които ти казват как нещата няма да се случат, а да работиш за тях и да не спираш да вярваш. А колкото до самия филм Борат 2 - той ясно показва тенденцията в съвременното кино.  Но въпрос на вкус, казало кучето и си облизало ... знаете какво.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com