Коментар №3 на седмицата: Как щурмът над Киев се оказа анти-ковид монтаж

8498
Коментар №3 на седмицата: Как щурмът над Киев се оказа анти-ковид монтаж

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 8000 ваши прочитания в Actualno.com.


Ако човек има нездрав интерес към фалшивите новини, той често се разхожда по различни конспиративни групи и страници. Ще попитате защо, но вече отговорих: нездрав интерес. Следи профили и общности, към които не принадлежи, не заради идеята за друга гледна точка, а заради любопитството докъде би стигнала тя в изстъплението си.

И ето ви много очевидна новина: анти-мерки, анти-вакс, анти-ковид вълната още от първия ден на нахлуването в Украйна бързо стигна до позиция. Тази позиция е в подкрепа на инвазията, със същия горещ патос, с който горещо се атакуваше пандемията. Между двете събития - пандемията и войната - е прокаран автоматичен ясен знак за равенство, бързо прехвърляне на едното върху другото. Това равенство гласи: измислена е пандемията, сега се измисля, че става дума за инвазия срещу Украйна. 

Разпространяват се интересни монтажи. Например кадър от Киев, на който на фона на града се вижда взрив в далечината, и кадър от Киев от същото място от същия момент, в който нищо не се вижда; на Киев нищо му няма. Идеята е: измама като коронавируса, но сега по военному. Лъжат и гъбаркат, шментят и капелят. Подобни видеа или публикации се разпространяват мълниеносно, без никакви съмнения спрямо тях. Не е възможно да се състави журналистически текст, който да постигне подобна свръхзвукова скорост. Ето как например в една публикация в подобна страница, пусната на трети март, Путин "говори" в прав текст и "казва" следното:

"Владимир Путин: Българите са един велик народ, добри, състрадателни, винаги готови да помогнат. Но направиха една голяма грешка и това е да се присъединят към нато и евросъюза, защото останаха без армия, а всичко тяхно се продава на сащ. Те имаха огромна армия, от която светът настръхваше. Те са пример за мир, хубав и спокоен живот на балканите. Нашите майки и бащи обичат българите като техни синове и дъщери, а Русия винаги ще бъде приятел на България, защото са братя. Русия винаги ще подкрепи България и българският народ. Винаги могат да разчитат на нашата помощ, а ние винаги ще бъдем до тях. Никога няма да воюваме срещу България, винаги сме готови да я спасим и сме зад България като страна, искам да се знае. Говорим и пишем на един език, няма как да бъдем врагове и никога няма да бъдем. Когато чухме, че гори България, тогава пламъците стигнаха и Русия. Помогнахме и винаги ще помагаме на тази държава и този народ".

Този никога не произнасян цитат ще срещнете в десетки страници. Ако ги разгледате внимателно ще видите, че имат анти-ковид минало. Горният "цитат" от Путин ще прочетете например в страницата "Животът е само един миг между две вечности" (тук), а в нея също ще прочетете за медицинска сестра, която е обяснила, че дори на самите флакони на ваксините срещу коронавируса един по-запознат медик може да види, че става дума за страшен фалшификат. (тук) Колкото по-надълбоко влезете в този балон, толкова по-недвусмислено ще видите струпването на двата типа "сигнали" - военния и анти-коронавирусния. 

Разбира се, човек би бил жертва на илюзия, ако е мислел, че изграждането на конспиративни общности има за основна цел самия коронавирус и нищо повече. И че след края или успокояването на пандемията те ще спрат да съществуват. Нищо подобно: става дума за грижлива онлайн сеитба, която има проста задача: да се превърне в конспиративен капитал, който да се използва в удобен случай. И ето: дойде следващият. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com