Към 7-годишна възраст 50% от българските деца са в интернет

1545
Към 7-годишна възраст 50% от българските деца са в интернет
Снимка: iStock/Guliver

Резултатите от представително изследване на Националния център за безопасен интернет показват, че към 7-годишна възраст вече 50% от българските деца са в интернет. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Апостолов - координатор в Националния център за безопасен интернет, по повод Международния ден за безопасен интернет.

"Денят за безопасен интернет е една инициатива на ЕК отпреди 15 години. Целта е не в един ден да поговорим за безопасността на децата в интернет, а в този ден отново да се потвърди, че за да бъдат децата реално в безопасност в интернет, е нужно обединяване на усилията на институции, организации, граждански и образователен сектор и да учим децата от много малки как да се предпазват в интернет. Тази тема се засилва все повече, защото децата от все по-ранна възраст влизат в интернет. От европейска инициатива вече от години се превърна в глобална. Тази година над 140 държави се включиха в отбелязването на Деня за безопасен интернет, защото темата е валидна навсякъде. Както интернет е глобална мрежа, така и проблемът с рисковете за деца в интернет също е глобална тема", обясни Апостолов. По думите му в България тази година се забелязва много повишена активност.

В Турция се задава сериозна цензура в интернет

С наближаването на изборите през 2019 година (местни – през март, а общи и президентски – едновременно на 3 ноември –...

"Винаги е имало десетки, даже стотици училища, които са отбелязвали деня с различни инициативи и занятия с децата. Подготвяме материали от типа на открити уроци с презентации, които учителите да ползват. Тази година забелязваме голяма активност в такива местни структури като Варна, Пловдив, Плевен, Бургас, които имат собствени инициативи. Това показва, че все повече хора, организации и институции осъзнават важността на проблеми. При нас централното събитие, което направихме в София, основно с ученици в 5 клас, които сме обучавали и ги наричаме „киберскаути“, дойдоха групи деца, които участваха в състезания с обучените от нас киберскаути с изготвяне и провеждане на някаква дейност или инициатива. Тук беше младежкия панел към Центъра за безопасен интернет, където имаме 12 много добре обучени и активни деца на възраст между 15 и 18 години. Говорихме си за необходимостта от ранно развитие на т.нар. дигитално-медийна грамотност", допълни той.

Според Апостолов начините да предпазим децата от рисковете онлайн е от първото даване на дигитално устройство в ръката им да започнем да говорим с тях на тема какво е дигиталното пространство, с какво се отличава от реалния свят, да ги учим как да разпознават вярна от невярна информация, фалшиви контакти, което е много важно. По думите му тези неща все още не са въведени в образователната система, а би трябвало.

"Затова от тази година започнахме заедно с експерти от МОН да доработваме една методика за начален курс на образованието 1-4 клас, насочена към този тип умения – дигитално-медийни. Методиката не изисква допълнителен час или предмет, а се базира на учебно съдържание, което по различни предмети трябва да вземат, но с така разработени занятия, че да има засилен фокус върху базовите дигитално-медийни умения като търсене, сравняване, анализ, оценка на съдържание", допълни той и уточни, че под съдържание се разбира не само текст, видео, снимка, но и съдържание в комуникацията.

"Тоест, да можем да разпознаем фалшивите профили например или това, че човек се представя не за този, който е. Имаме голяма надежда, че МОН започва да се ориентира към разработване на стратегия за въвеждане на обучение по тези базови умения като критично мислене, работа в дигитална среда и рано или късно ще стигне до реалното им въвеждане в нормалния учебен процес", каза още Георги Апостолов.

Над 80 случая на комуникация между педофили и деца има през 2017 г.

Има над 80 случая на комуникация между педофили и деца. Всички са докладвани на прокуратурата. Лицата са установени и има повдигнати об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com