Лекарска подписка в Пловдив против SMSите на тел. 112

3887
Лекарска подписка в Пловдив против SMSите на тел. 112

Лекари от Пловдив започват подписка срещу приемането на промените в Закона за националната система за спешните повиквания, които да позволяват викането на линейки чрез SMS-и. Депутатите приеха на първо четене предложената промяна за спешни случаи да може да се изпраща SMS на телефон 112, предаде КРОСС.

В извънредни ситуации краткото текстово съобщение може да се окаже единствен начин за хора с увреждания да потърсят Спешна помощ. Медиците обаче са на мнение, че ако не се изработи специална система, SMS-ите ще увеличат значително фалшивите сигнали.

"Представете си, че някой ще се заиграе, както се е случвало при нас - 4000 обаждания от един-единствен човек за 48 часа. Ако пусне 4000 SMS-a, какво ще се случи?", пита д-р Иван Стойнов, директор на Спешна помощ - Пловдив.

Комуникацията чрез текстови съобщения ще доведе до пълен хаос в координацията, категорични са спешните медици, информира бнт.

Според Вили Батакчиева, фелдшер, ако подаването на спешен сигнал става през SMS-си, които са само със 160 знакови символа, е невъзможно да се приемат оплакванията на пациента, трите му имена, местонахожденията, особено ако е в населено място, което не е в града.

Идеята за изпращане на SMS-и до телефон 112 всъщност е базирана на европейска директива. Спешните лекари обаче твърдят, че дори на Запад тя не е тествана навсякъде. А там, където е въведена, има пробен период, а не се обвързва веднага със закон.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com