X
 
 

Манолова: Как губещата "Топлофикация София" ще покрива дълг от 67 млн. евро за завод за отпадъци?

1707 1
photo of Манолова: Как губещата "Топлофикация София" ще покрива дълг от 67 млн. евро за завод за отпадъци?
Снимка: БГНЕС
Как губещо дружество като „Топлофикация София” ще покрива общински дълг от 67 млн. евро за завода за отпадъци. Това пита омбудсманът Мая Манолова в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Повод за написването му са сигнали на столичани, в които гражданите алармират Манолова, че се възпрепятства правото им на информация по предстоящото обсъждане на проекта „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“.

Нови аварии оставиха редица квартали в София без парно и топла вода

Заради две отделни аварии хиляди домакинства в София отново са без парно и топла вода. Засегнати са жители на кварталите "Белите брези...

Омбудсманът настоява Столична община да даде ясен отговор във връзка с финансирането на проекта и отражението му върху околната среда. Манолова е категорична, че би го подкрепила при обосновани и доказани ползи за столичани, ясни разчети за себестойността на производството и гаранции, че няма да доведе до оскъпяване цената на топлоенергията, включително и до замърсяване на околната среда.

„Информацията, че се предвижда дългосрочният дълг - до 67 000 000 евро, да бъде изплащан с бъдещи приходи на „Топлофикация София“ ЕАД поражда много въпроси, на които Столична община /СО/ е длъжна да даде ясен и конкретен отговор. Както всички знаем, от последния публикуван доклад на независимия одитор за това дружество – същото е на загуба /натрупаната загуба към 31.12.2016 г. е в размер на 336 634 хиляди лева/“, пише в писмото си Манолова.

Според нея в становището на одитора е констатирана съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на дружеството да продължи като действащо предприятие. Манолова допълва още, че няма яснота как при такова финансово състояние енергийното предприятие ще изплаща дълга и как това ще се отрази на цената на топлинната енергия.

Утре, 28 февруари, предстои обществено обсъждане за бъдещето на проекта за завод за горене на отпадъци. То ще се проведе в зала 5 на Столична община и започва в 10:00 часа.

"Топлофикация" уверява, че аварията, лишила от топло 4 софийски квартала, е отстранена

Още в 5:00 часа тази сутрин „Топлофикация София” е започнала да възстановява топлоподаването към четири квартала в София, к...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители