МБВВ ще ни учи как да сменим винетките с ТОЛ такса

21125
МБВВ ще ни учи как да сменим винетките с ТОЛ такса
Снимка: БГНЕС

Международна банка за възстановяване и развитие (МБВВ) ще консултира страната ни за възможностите за преминаване от винетна към електронна система.

За тази цел председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров и постоянният представител на банката Тони Томпсън подписаха споразумение в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. То е за цялостна визия за въвеждането на електронната система за предоставяне на Европейската услуга за електронно събиране на пътни такси (ТОЛ система), съобщиха от регионалното министерство.

Подписването на споразумението стана възможно в резултат на спестени средства от изпълнението на проект, който Агенция "Пътна инфраструктура" изпълнява с финансиране по Оперативна програма "Транспорт".

Лиляна Павлова поясни, че реализираните от АПИ средства по проекта са размер на 1.4 млн. лв. от общо около 6.9 млн. лв. В резултат на успешно проведени преговори, с тях ще бъде направен на детайлен анализ и икономически и технически преглед на законодателството. Ще се разработи финансов модел, които ще покажат възможните алтернативи, за да може България да премине от съществуващата винетна към електронна система за заплащане на изминато разстояние по съответен клас път, каза тя.

Павлова подчерта, че принципът "най-много плаща този, който най-много пътува и руши пътищата" е не само по-справедлив, но и ще даде възможност за увеличаване на приходите от пътни такси. В момента приходите от продажба на винетки са около 200 млн. лв. годишно. По предварителни изчисления в резултат на въвеждането на електронната система те могат да бъдат увеличени двойно, съобщи Лиляна Павлова.

Срокът на проекта и на договора ще бъдат удължени до края на годината, за да може експертите на Международна банка за възстановяване и развитие да направят анализ на обхвата на пътищата у нас.

20 хил. км е дължината на републиканската пътна мрежа в България, от които 680 км са магистрали. Очакваме до края на годината да увеличим тяхната дължина с още 130 км, каза още Павлова. Освен видът на пътищата и тяхното състояние ще бъде анализиран и трафикът. Анализът ще обхване не само вида автомобили, но и направлението за движение. След анализ и на европейското законодателство ще ни бъде предложен модел за въвеждане на електронната система. Възможните варианти са тя да бъде въведена наведнъж или поетапно за различните видове пътища. Ще се прецени дали от началото да обхване всички видове автомобили или първо ще бъде въведена за тежкотоварните, а след това за леките, допълни министърът. Световна банка ще ни предложи и финансово най-ефективния начин за прилагането на системата, като възможностите са това да стане чрез публично-частно партньорство или чрез инвестиции от държавния бюджет, съобщи Лиляна Павлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com