Медицински хеликоптери няма, но фирмата за полети с тях вече е факт

6840
Медицински хеликоптери няма, но фирмата за полети с тях вече е факт
Снимка: Народно събрание

Преди два дни (на 2-ри август) е вписано дружеството „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, чиято задача е да извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух. То е с капитал 3 млн. лв. и принципал Министерството на транспорта и съобщенията. За директор до провеждане на конкурс е назначен Георги Гвоздейков – доскоро народен представител от „Продължаваме промяната“ (водещата снимка).

Членове на Съвета на директорите са Бранимир Радуилов и Георги Клисурски. Първоначалното наименование на държавното дружество, според разпореждането на МС от 21-ви юли, бе „Хели Мед Сървиз“,  но осем дни по-късно е променено.

Създават специално дружество за полети с медицински хеликоптери

Ново държавно дружество с наименование „Хели Мед Сървис“ ЕАД предстои да бъде създадено, което ще извършва полети за спешна...

Предметът му на дейност е полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата с цел бързо транспортиране чрез превозване на медицински персонал или медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства) или болни, или ранени лица и други пряко свързани лица.

Това е част от мерките за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Сертифицирането на всички процеси по създаването на „Система за медицинско обслужване по въздух"  или Helicopter Emergency Medical Services  (HEMS) е под надзора на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация". България е единствената в Европейския съюз, която не осигурява спешна медицинска помощ по въздух.   

Купуваме медицински хеликоптери за стотици милиони, но без осигурено финансиране

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по...

Припомняме, че здравното министерство обяви обществена поръчка за доставка на 6 медицински хеликоптера с прогнозна стойност 162 711 735 лв. с ДДС, като се допуска и доставка на още два допълнителни.

Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30.04.2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г. Частично финансиране на стойност 19,8 млн. лв. с ДДС е осигурено чрез проект "Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния" по Оперативна програма "Региони в растеж". Тоест, за покупката на един хеликоптер. Останалите средства трябва да постъпят по Плана за възстановяване и устойчивост.

По процедурата вече са поискани и получени четири разяснения. Вчера по нея са направени промени, като е удължен крайният срок срокът за получаване на оферти с един месец – на 30 септември, вместо на 1-ви септември. Заявленията за участие пък ще се отварят на 3-ти октомври вместо на 2-ри септември. Направени са и промени в документацията за обществената поръчка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com