Михаил Байков: С КЕВР няма да постигнем консенсус, Атанасов трябва да застане зад Младежки театър (СНИМКИ)

5374
Михаил Байков: С КЕВР няма да постигнем консенсус, Атанасов трябва да застане зад Младежки театър (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Няма вероятност с КЕВР да постигнем някакъв консенсус, каза директорът на Младежкия театър Михаил Байков по повод желанието на Комисията за енергийно и водно регулиране да получи безвъзмездно помещение, което е собственост на театъра.

Днес пред сградата на Младежки театър „Николай Бинев“ имаше мирен протест, в който участваха и представители на театралната гилдия от други столични театри.

Снимка БГНЕС

По думите на директора, Младежки театър е собственик на това помещение и ръководството ясно е заявило за какво иска да го използва. Байков заяви, че Младежки театър няма никакви намерения да го отдава под наем, „първо, защото това е невъзможно и, второ, защото имаме съвършено други намерения на това пространство“.

„Нашите намерения са да създадем куклена сцена, което аз съм заявил още при подаването на своите документи и своята кандидатура за директор на Младежки театър в Министерството на културата през месец ноември, защитил съм тази теза през месец април и сега остава да я реализираме“, каза Байков.

Снимка БГНЕС

Той подчерта, че е вярно, че с министъра на културата Атанас Атанасов са провели среща преди две седмици, която е продължила над два часа. „Това, което тогава обаче се разбрахме е, че той има необходимостта да погледне тази ситуация от всички възможни страни, да се запознае с всички гледни точки. Явно се е запознал вече, след като становището, което изрази миналата седмица, е в подкрепа на Младежки театър, така че силно се надявам и разчитам да застане, първо, зад Младежки театър, второ, да напише необходимото становище, което да изпрати до МРРБ и, трето, МРРБ да се сезира и да отговори на КЕВР, че не им дава помещението“, каза още Байков.

На място дойде и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Снимка БГНЕС

„Нашите искания са да направим всичко възможно да запазим едно помещение, което е собственост на Младежки театър, за което Младежки театър има акт за държавна собственост и за което има желание да ни бъде безвъзмездно отнето. Събираме се днес и хората, които са зад мен, днес са тук, за да докажем, че няма възможност, по която някой да обяви с административни цели и начини, че едно помещение е с отпаднала необходимост, да го преактува и да го вземе, за да го ползва за свои неща“, категоричен е той.

„КЕВР от такси на година събира 11 милиона, от тях разходват между 6 и 7 милиона за бюджета си, останалите връщат в държавата. С парите, които са върнали, спокойно могат да си купят, която искат сграда в София. Те опряха до помещение на Младежкия театър, това е срамно“.

Казусът с Младежкия театър: Министър Атанасов бил изненадан, опозицията твърди друго

Министерство на културата безапелационно застава зад Младежкия театър в това да запази сградата си. Това обяви в парламента културният ...

Снимка БГНЕС

Актьорът заяви, че подкрепя протеста поради няколко причини, като основната е, че една от най-богатите държавни агенции в България иска да открадне от една от най-бедните структури на Министерството на културата – театърът, пространство от 430 кв. м., без да се съобразява с това, че новото ръководство на театъра иска да направи театрална сцена за деца в това помещение.

„Смятам, че ако позволим на една такава структура да отнеме част от собствеността на българския театър, то какво остава за някакви частници в другите градове извън София, които могат да предявят апетити към цели сгради и така театърът да остане без пространства за правене на култура. Затова подкрепям колегите си, а и не само за това – не на последно място, аз с тези колеги съм изял по една торба хляб и сол, така че няма как да ги оставя да се мъчат сами в този казус“, заяви председателят на САБ.

Той определи като правилна подкрепата на министъра на културата Атанас Атанасов, но подчерта, че е важно да се види с какви действия ще я подкрепи, „защото само на думи всички можем да подкрепяме, но когато трябва да се опре до конкретни действия, подкрепата трябва да е ясна, категорична и с подпис. Това очакваме от него – подпис“, категоричен е Мутафчиев.

Още: Казусът с Младежкия театър: Министър Атанасов бил изненадан, опозицията твърди друго

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com