Митко Новков: Българската история е многозначна, поливалентна и изключително интересна (ВИДЕО)

1592
Митко Новков: Българската история е многозначна, поливалентна и изключително интересна (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

Днес в предаването "Видимо и невидимо: Отвъд фасадите" Мариана Мелнишка е поканила Митко Новков за да разговарят за малко известни или изкривени по някакъв начин важни събития и знакови личности, което е осакатило националното ни самосъзнание и ни пречи да виждаме във фокус и миналото и настоящето си.

Митко Новков е родолюбец, изследовател, радиоводещ и автор на „Подир сенките на литературата“, „Изядената ябълка“, „От Медуза до Магрит“, „От Мърквичка до Минотавъра“. Той споделя, че в неговото радиопредаване „Премълчаната история“ по радио „Христо Ботев“ кани ерудирани и компетентни български историци, културолози и изследователи на миналия век за да представят на слушателите малко известни или премълчани исторически факти.

Гостът разказва, че добре познатият ни революционер Кочо Чистеменски, например се е вълнувал от „актьорлък“, както се е казвало по това време. Той е участвал в любителска театрална група в Пловдив в спектакли като „Изгубена Станка“, „Многострадална Геновева“, „Райна Княгиня“. Още: Д-р К. Гърневски: Липсата на правосъдие е олицетворение на пороците, наложили се като норма на поведение (ВИДЕО)

„Фактът, че това стихотворение „Майце си“, което седи в тефтерчето на Левски, което той си е преписал от вестника на П. Славейков, където е било публикувано, ако не се лъжа за първи път, то е написано някъде 1867 г., а те една година по-късно са били там (в мелницата – б.р.). Защо ще го преписва от вестника, а няма да го преписва от самия Ботев, когато и ако са били заедно? И това е много разпространен мит. Такъв сюжет, който е интересен и любопитен, цялото това нещо не отнема от ореола и от достойнството на тези хора. Те са били хора като нас.“, казва М. Новков.

Според госта един от големите строители на българските „митове“ е Захари Стоянов, чиято идея е била да се изградят ореоли на българските герои. „И това му е една много важна теза, защото мита за „дядо Иван“ трябва да го сменим с наши български герои“. Още: Никола Григоров: Историята е най-важното доказателство, че над българите в Македония се извършва геноцид (ВИДЕО)

Повече за многоликия Левски, срещали ли са се Ботев и Левски в румънската мелница, за първия вариант на стихотворението „Дякон Васил Левски“ на Хр. Ботев и редакцията на З. Стоянов за да се превърне то в „Обесването на Васил Левски“ можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Гранична полиция" бори мигранския натиск с 40 нови джипа

Веригите настояват за президентско вето върху тавана на надценки за хляба

Вътрешният министър заговори за сигнали за купуване на гласове на изборите

Отиде си журналистът Петър Бочуков

„Грилла е в Билла“ стартира отново с още по-атрактивни оферти

Кой има имен ден днес, 9 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 9 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com