Митов: Трябва да оценим усилията на Турция за бежанците и да й помогнем

3652
Митов: Трябва да оценим усилията на Турция за бежанците и да й помогнем
Снимка: БГНЕС

Ние знаем какво се случва и знаем какви са потоците хора и се подготвяме за реакция, в случай, че ситуацията стане по-необикновена отколкото е сега. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в ефира на bTV, коментирайки бежанската вълна към Европа и събраните групи хора в Турция. 

"Ние сме в постоянен контакт с турската страна", каза Митов. Според него трябва да оценим усилията на Турция, която не допуска преминаването на хора в България. Той потвърди, че между 1000-1500 души са в близост до Одрин и" очевидно изчакват".

Даниел Митов: Енергийната сигурност на Европа минава през България

Енергийната сигурност на Европа минава през България. Страната ни има исторически шанс да гарантира достъпна и устойчива енергия не сам...

Турската страна активно демотивира тези хора да тръгнат към Европейския съюз, каза още Даниел Митов.

Вчера от областната управа на Истанбул съобщиха, че до 3 дни ще върнат сирийските бежанци, които се опитват да се придвижат от Истанбул към границата за Гърция или България. Анонимен представител от Турция заяви, че в никакъв случай турските власти няма да разрешат на мигрантите да преминат през западните граници към Европа.

"Турция е изхарчила близо 7 милиарда, за да поддържа тези хора... Европа трябва да прояви по-голямо разбиране и да започне да помага на Турция", заяви също външният министър. 

"Не виждам причини Турция да променя политиката си", коментира още Даниел Митов въпроса дали южната ни съседка може да започне да пуска хората към България.

Той също така коментира, че има и бежанци и икономически мигранти в потока от хора, насочващи се към Европа. "Няма как да знаем кой има превес", заяви обаче Митов. 

Митов: По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство

По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство, каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов преди нача...

"Европа трябва да спре да стимулира бежанския поток", каза също Даниел Митов. "Трябва да се изграждат бежанци центрове извън границите на Европейския съюз", посочи той. По думите му трябва да стане ясно, че бежанският статут не дава право за постоянно оставане на територията на Европейския съюз.

Коментирайки състоянието на турско-българската граница, Митов заяви, че тя е достатъчно стабилна и добре охранявана. Има достатъчно гранични полицаи и ако се наложи ще бъдат изпратени хора от Министерството на отбраната, каза той, посочвайки, че те ще имаът наблюдателни функции. "До момента сме доказали, че защитата на югоизточната ни граница работи...Оказва, че България е била права и е реагирала първа... Ние го правим, за да защитим нашите граници и външната граница на ЕС", заяви външният министър.

Митов призова още са борба с т.нар. "Ислямска държава" и справяне с конфликта в Сирия. "Трябва да се мисли за по-сериозна интервенция, с повече държави, включително и Русия. но не сега, както се правят със солови действия", коментира Даниел Митов. 

Има достатъчно доказателва, че Европа няма да се справи с огромен наплив и че има радикални елементи сред бежанската вълна, каза външиният министър.

Относно спекулациите около руските самолети, преминаващи през България, Даниел Митов заяви: "Ние не сме издали разрешение, защото сме имали достатъчно основания, че заявеният товар не отговаря на реалния". 

Нямало опасност България да стане разпределителен център за бежанци

Министърът на външните работи Даниел Митов категорично заяви, че няма шанс България да стане разпределителен център за бежанци, предаде...

"Българското въздушно пространство не е било нарушавано", подчерта още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com