Млекопроизводители: БАБХ да проверява не мандрите, а търговските вериги

2601
Млекопроизводители: БАБХ да проверява не мандрите, а търговските вериги
Снимка: Getty Images/Guliver

Агенцията по безопасност на храните да проверява търговските вериги и магазините за некачествено мляко и млечни продукти, настояват млекопроизводители от Сливен и региона.

Панайот Тодоров, председател на Регионалния млечен борд, каза, че нарушенията и некачествени продукти се използват от производителите, а не в мандрите.

60% от сиренето и кашкавала у нас били фалшиви, предлагат се нови правила

Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти. Зад това предлож...

„Най–зле по веригата от млекопроизводителя до млекопреработвателя е производителят, защото всички негативи ги обира той. Проверките сега са насочени към мандри и млекопроизводители. В мандрите няма да се открият драстични нарушения, ако има нещо, то ще е незначително и тези пропуски ще бъдат отстранени. Продукцията, която е с растителни мазнини и некачествената продукция е в търговските обекти. Там трябва да се проверява“, заяви Панайот Тодоров, цитиран от Фокус.

Той обясни, че млекопроизводителите продължават да настояват тяхната продукция да е равнопоставена на европейските им колеги, както и да се въведе диференцирана ставка на ДДС за млякото, месото и хляба.

„В европейските държави има въведена такава диференцирана ставка, която е от 0 до 9%, затова и ние не сме конкурентноспособни. Колегите от Европа получават и дотации от държавата за качествено мляко. В Румъния е 10 евроцента, в Унгария е 6 евроцента, навсякъде е различно. Ние не искаме помощи, искаме условия, за да работим“, каза още Тодоров.

Той припомни, че от Унгария, Полша и други държави в България се внася мляко, което не съответства на изискванията. „Внасят се евтини млека, които са под себестойността си. Нашето българско мляко е около 64 – 65 стотинки за литър качествено мляко, а те го внасят за 40 стотинки. Да не говорим, че е пълно и с продукти с палмово масло, които се водят млечни. Трябва да се вземат мерки, за да сме конкурентноспособни. Трябва и да се отделят качествените млечни продукти от имитиращите, за да са сигурни хората какво купуват“, коментира Панайот Тодоров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com