Москов: Обиден съм*

1990
Москов: Обиден съм*
Снимка: БГНЕС

Не разбирам къде е моето финансово прегрешение, бе първият коментар на здравния министър в оставка Петър Москов, който излезе от столичното следствие този следобед вече като обвиняем.

Москов става обвиняем заради бартера на ваксини с Турция. Общо три са обвиненията срещу него.

"Нямам ни най-малко притеснения в някое от действията си. Щях да бъда притеснен, ако не бях подсигурил да бъде изпълнен имунизационния календар. Това ме обиди", заяви Москов.

"По второто обвинение аз казах, че не разбирам обвинението и казах, че ще съдействам на прокуратурата. Помолих и адвокатът ми, да ми обясни за какво ме обвиняват. Ще съдействам, за да изчистя цялото това нещо, но нека още веднъж кажа, че ваксината, която България е дарила на Турция - БЦЖ ваксината, ако българската държава трябваше да я продава щеше да вземе от нея по-малко от 400 хил. лв. Ваксината, която сме получили от Турция, ако се бяха явили на търг филмите тук, България трябваше да заплати на тези фирми, при спечелена процедура, не по-малко от 48 лв. на една ваксина от 100 хил. бройки, т.е. над 4 млн. Вкарали сме нещо, за което бихме дали 4 млн. и сме дарили нещо, за което бихме получили 400 хил. лв. и аз не разбирам къде е моето финансово прегрешение”, коментира Москов.

Адвокатът на Москов Менко Менков заяви, че обвиненията са за престъпление по служба по чл. 282 от НК и за умишлена безстопанственост. "Разбира се, посочени са текстове от закони, които според обвинението, министър Москов е нарушил. Процедурите по тези две решения на МС за тези две дарения от българска страна и получаване от турска страна на тези ваксини - двойната размяна, нямат нищо общо с това, което прокуратурата е счела, че министър Москов е нарушил. Те са извършени по съвсем различна процедура с напълно законово основание и след изчерпване на всички възможности за снабдяване с посочената от Турция ваксина по друг начин, обясни Менков.

Предстоящият сезон, който е бил необходим за спешно извършване на имунизацията и невъзможността да се намерят тези ваксини по какъвто и да е друг начин, е бил в приоритет в действията, които те са извършили и няма нарушение на нито една законова процедура. Най-важното нещо е, че на Министерството на здравеопазването не е нарушен авторитета така, както е записано в постановлението и тази ваксина е абсолютно годна да произведе действията, които се искат съгласно предписанията й и е свършила работата си. “Министърът е свършил едно добро дело, вместо да бездейства и над 100 хил. деца да останат неимунизирани в период, в който сме пред миграционен натиск”, коментира още Менков.

Москов каза още, че каквото е нужно - органите на следствието и прокуратурата, да направят. “Аз нямам ни най-малки притеснения в нито едно от действията си. Щях да бъда притеснен и наистина щях да бъда обвинен от обществото, ако не бях осигурил и гарантирал възможността българският имунизационен календар да бъде изпълнен, каквато опасност имаше. За другото нещо, извинете, но това ми е обидно. Ние сме направили проверка на инспектората на министерството, на финансите и Изпълнителната агенция по лекарствата по моя заповед за процесите в "Бул Био", за начина на контрол, законосъобразността на договорите и всичко останало. Вследствие на тази проверка сме сигнализирали прокуратурата. Да ме обвиняват, че аз не съм упражнявал контрол на някакъв служител на фирмата за начина, по който той си е вършил работата в цеха - ми се вижда малко прекалено, коментира Москов.

Прокуратурата обвини Москов за ваксините

Прокуратурата повдига обвинения на здравния министър Петър Москов. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Обвине...

Аз твърдя, че сме защитили държавния интерес. Тук финансовите параметри, за които е обвинението - те са нещо странично. Дори и да беше така, дори и финансово да е по-лошо това за държавата, при невъзможност да ваксинираме децата, щях да понеса с гордост това обвинение, но то дори и това не е така, продължи Москов. Той обаче не можа да си спомни дали решението за бартера с турските ваксини е взето на заседание на Министерски съвет или неприсъствено с подпис.

Министърът на здравеопазването в оставка коментира и че не става дума за бартер, защото "бартерът е да има взаимно равни неща - Турция е имала хуманитарна нужда и ние сме дарили. Ние сме имали хуманитарна нужда и Турция ни е дарила. Стоя зад всяко едно от тези действия", заяви Москов.

Адвокатът му каза, че Москов няма забрана да напуска страната и че мярката му за неотклонение е „подписка”.

*Информацията е обновена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com