X
 
 

МОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

1360 1
МОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица
Снимка: БГНЕС
Преустановено е замърсяването на река Марица, съобщиха от МОСВ. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено.

Показателите от Градски колектор-1 са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

Докога реките Тополница и Медетска ще бъдат оцветени във всички цветове на дъгата? (ВИДЕО)

Ще вземе ли някой мерки за замърсяването на реките Тополница и Медетска? Този въпрос отново излиза на дневен ред, след като от много вр...

Взети са водни проби от отпадъчните води на инсталация за преработка на отпадъци в промишлената зона на Пазарджик, от двата градски колектора на ул. "Заводска" и от отпадъчните води на предприятия за преработка на хартия в село Главиница, община Пазарджик. Проверени са още три промишлени обекта в индустриалната зона, за които се установи, че в момента не заустват отпадъчни води в канализационната система с водоприемник река Пишманка, локализирана като участък на замърсяването.

Във водите й са установени пластмасови мленки от преработка на полиетиленови отпадъци. Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест” ЕООД за източник на замърсяването. Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации на вещества в производствените отпадъчни води на обекта по Наредба 7, за реда и начина за заустване на отпадъчни води в канализационните системи.

Превишени са следните показатели: химическа потребност от кислород (ХПК) – при норма 700 mg/l, пробите показват 2322 mg/l, или 3 пъти над ПДК. А нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти. При норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l. Високи стойности на тези показатели са установени и в градския колектор, който отвежда отпадъчните води от „Екоинвест” ЕООД / ХПК - 2940 mg/l и неразтворени вещества - 5392 mg/l/. Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект. От вчера следобед „Екоинвест”ЕООД преустанови производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води.

От вчера експерти от РИОСВ–Пазарджик, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) и Регионалната лаборатория към ИАОС проверяват сигнал за мъртва риба в река Марица, под моста на с. Огняново. 

Множество мъртви риби в р. Марица между Стамболийски и Пазарджик

Стотици тела на мъртви риби изплуваха тази сутрин от река Марица. Това е забелязано край селата между Стамболийски и Пазарджик, информи...

Директорът на РИОСВ Костадин Гешев незабавно сформира екип от експерти и беше извършено щателно обследване на района за следи от източници на замърсяване. За инцидента бяха уведомени окръжният прокурор на Пазарджик, директорът на ОД на МВР и директорът на ОДБХ, за вземане на проби от умрялата риба и установяване причините за смъртта й. Образувано е досъдебно производство, уточнява БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Е и, за пушилката разбрахме а резултат ? Бития бит и е@бания е@бан . Накъдето и да се обърнеш некадърник до некадърник, парашутист до парашутист майно льо .