Мургина: Работех принципно, затова ме атакуваха

4774
Мургина: Работех принципно, затова ме атакуваха

Атаката срещу мен бе атака срещу системата и нейната ефективност в момента, в който аз я управлявах. Станах жертва на политически, икономически и лични интереси, защото, когато човек си върши работата принципно, той не е удобен за определен кръг от хора, надяващи се на дивиденти чрез извършване на нередности, предаде Стандарт нюз.

Това коментира бившият шеф на НАП Мария Мургина пред бТВ ден след като Апелативният съд я оправда по всички обвинения, с което отмени наложената й по-рано присъда от 4 години затвор.

Първото си телевизионно интервю след години мълчание, Мургина отрече категорично информациите по медиите от 2009 година, че в 7 дирекции на приходната агенция е имало чадъри над фирми, близки до хора от Тройната коалиция и до самата нея. Тя отхвърли и обвинението, че е помогнала на десетки бизнесмени, сред които енергийният магнат Христо Ковачки, да ощетят бюджета с около 1 млрд. лева от укрити данъци.

„Колкото по-големи са сумите, които се коментират, толкова по-лесно би било за съда да докаже дали това е така. 4 млрд. лева беше ДДС, който се събираше от НАП за 1 година. Няма как при тези показатели да се източи 1 млрд. от тях”, каза Мария Мургина и цитира друга статистика – положителна за страната по време на управлението й на НАП.

„През 2008 година по информация на ЕС България беше трета по ефективност по събираемост на данъците си, сега е последна. Беше пета по събираемост на ДДС, сега може би е пак последна. Тези цифри говорят сами по себе си – по мое време имаше ред, имаше обективност, имаше реална работа. Това се доказва от приходите. Кризата се почувства у нас от март 2008 г., но през цялата 2008 г. не намаляха приходите към хазната”, подчерта Мургина.

Всичко се  случи, защото със старта на НАП  имаше реална работа, процедури и обективност. Всичко би било голословно, ако не се доказваше от приходите. Работя 12 години в тази система. През това време държавата се управляваше от различни правителства, каза тя и допълни, че никога не е имала политическа подкрепа.  Аз бях експертът, който е работил всеотдайно. Стартирах най-голямата реформа в публичната администрация. Пречих на всички, които разчитат на политически дивиденти, подчерта Мургина.

Съдът оправда Мургина

Софийски апелативен съд оправда Мария Мургина, предаде БГНЕС. По-рано днес прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд да потвър...

Няма нарушения, престъпления, неплатени доходи и данъци на нито един член от моето семейство, категорична бе бившата шефка на приходната агенция. След 2008 година бяха направени много проверки и сега мога да изляза пред цялата държавна система и да обясня, че съм невинна.  

Тя подчерта, че всички нейни имоти първо са били декларирани в НАП, т.е. не са били тайна за никой от система. След това ги декларирах в Сметната палата, обясни ексшефът на НАП. Мургина посочи, че притежава три жилища. Едното е нейно и на бившия й съпруг. Имам второ жилище, което построихме с настоящия ми съпруг. Имам и още едно, което съм си купила с банков кредит, което отдавам под наем.

Никога и по никакъв повод не съм била безпринципна. Всичко, което притежавам, е придобито с доходи, които съм декларирала. Не следва хора, които са постигнали с труда си нещо повече от другите, да бъдат сатанизирани, каза още Мария Мургина.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com