МВР тръгва на акция "Антидрога" в училищата

10810
МВР тръгва на акция "Антидрога" в училищата
Снимка: Thinkstock

Акция „Антидрога" започва в училищата в цялата страна. Още преди началото на учебната година от образователното министерство и МВР обявиха, че плануват действия за предпазването на хлапетата от дрогата. Конкретните дейности са вече налице.

 До 22 ноември учениците от 8 до 12 клас трябва да попълнят анкети, свързани с употребата на наркотични вещества, пише в. Монитор. Въпросници са предвидени и за учителите. Това става ясно от сайта на регионалния просветен инспекторат в столицата. Отговорите ще бъдат изпратени за анализ на отговорния инспектор от Детска педагогическа стая от съответното РПУ, към което принадлежи даденото училище.

НСИ започва да отчита доходите от проституция и наркотици

От следващия месец Националния статистически институт (НСИ) започва да отчита и доходите от проституция, наркотици и други необхванати ...

 Анкетата за гимназисти има за цел да проучи нагласите за учениците към дрогата. Учениците ще бъдат питани за какви наркотици са чували дали някой около тях употребява и къде около училищния двор се навъртат дилъри. Експертите питат децата и какви според тях са обстоятелствата, които тласкат учениците към употребата на дрога. Анкетите ще са анонимни и ще се попълват в „Часът на класа". Учителите пък ще трябва да отговарят колко често и кой полицейски служител посещава повереното им училище.

От МВР изпитват педагозите и за това дали знаят към кого да се обърнат при извършено престъпление в школото. Тревожното е според националните проучвания възрастта, в която децата пробват наркотици, непрекъснато пада. Още в пети клас хлапетата изпробват различни наркотични вещества. Притеснително е и че много момичета и момчета комбинират опасните опиати с големи количества алкохол. Децата често употребяват амфетамини, метаамфетамини и така наречените дизайнерски дроги.

Според проучванията не липсват случаи, в които ученици се друсат за отлични оценки. Някои деца са на мнение, че дрогата им помага за по-добро запаметяване на учебния материал.

 

Чешкият президент: Косово е държава на мафията и наркотиците

Чешкият президент Милош Земан направи поредно изказване за историята, този път по адрес на най-младата европейска държава Косово. "Кос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com