На ниво комисия: И 40-годишните могат да стават войници, а службата се удължава

3782
На ниво комисия: И 40-годишните могат да стават войници, а службата се удължава
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Удължаване на срока на военната служба и повишаване на възрастта за приемане на войници прие парламентарната комисия по отбрана с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които идната седмица влизат в пленарна зала. Причината е постоянно намаляващия човешки ресурс в резултат на демографската криза в страната и все по-сериозният проблем с некомплекта на въоръжените ни сили.

С одобрените от комисията текстове се регламентира възрастта за приемане на военна служба да е 40 години за всички категории военнослужещи и според управляващите увеличаването на възрастта за приемане на служба ще разшири кръга на потенциалните кандидати, най-вече за войнишките (матроските) длъжности.

С 3 години се удължава службата за обикновените военнослужещи и с 5 години за хабилитираните, предвиждат промените. Дава се възможност тези, които не приемат преназначаване в друго поделение за 4 години, да имат право още 1 година да служат, където са в момента.

На първо четене: Приеха и 40-годишни да стават войници

Максималната възраст за приемане на военна служба да стане 40 години за всички категории военнослужещи, приеха депутатите чрез промени ...

„Аз съм категоричен, че ние трябва да се грижим за входа на системата, а не за нейния изход“, изрази резерви пред Actualno.com зам.-председателят на комисията Владимир Тошев. „Призовавал съм ръководството на Министерството на отбраната да разговаря още отсега с финансовия министър, със социалния министър и с премиера, за да предоставим по-добри и по-значими компенсации на постъпващите в армията на всички длъжности от редниците, сержантите и офицерите, за да можем да имаме набиране на кадри в началото на службата, а не да задържаме тези, които са в края на службата си“, добави той.

„Моите опасения за тези неща, които сега приехме и ще бъдат приети и в зала, са, че ще доведат до напускане на офицери, които са си изпълнили годините за служба и са в званията подполковник, майор и т.н., защото няма да имат перспектива за растеж“, каза още Тошев.

Некомплектът е стар проблем. „Некомплектът е опасен в поделенията, които имат текущи задачи по изпълнение на ангажименти към държавата и НАТО в мирно време. Там недостигът на редници е трудно преодолим“, отбеляза зам.-председателят на комисията. Той уточни, че законът касае окомплектоването в мирно време и че поделенията, които се окомплектоват в период на заплаха или във военен период са съвсем различни.

Военно положение не се очертава, категоричен е зам.-председателят на комисията. А за въоръжените ни сили в мирно време е убеден, че са необходими по-комплексни мерки, за да бъде службата привлекателна за младите мъже и жени. „Само увеличаването на заплатите с 10% не дава резултат, само удължаването на службата, надявам се че ще даде резултат, но ще е частичен и минимален“, подчерта Тошев.

Запитан дали се очертава отлив от професията, заради коронавируса, той оптимистично заяви: „Не, това е моментна ситуация“ и изрази надежда, че до септември ще има ваксина и че затоплянето на времето също ще помогне да отшуми. По повод съобщеното от и. д. началник на отбраната, че кампанията „Бъди войник“ се спира заради COVID-19 още преди да е стартирала, с идеята да бъде прехвърлена в Интерент, Тошев заяви: „Мисля, че кампанията „Бъди войник“, „Бъди курсант“, „Служи в армията“, както и да се нарича, може да излезе от стереотипа“ и добави, че първото й издание е показало, че тя не е била нито достатъчно модерна, нито достатъчно активна. „Този вирус ще ни даде шанс със всичката лошотия, която причини на държавата, на икономиката, на предприятията, на частния и обществения сектор, да преосмислим в какви времена живеем и да започнем да живеем по модерному“, убеден е Тошев.

Червен депутат открои тежките системни проблеми в българската армия

Механичният подход последните 10 години за решаване на проблема с некомплекта в армията няма да промени съществено нещата. Това мнение...

Той е категоричен, че много от дейностите, които се извършват и не са свързани с пряка ангажираност на дадено работно място, могат да се извършват дистанционно. „Много от услугите, които общините и държавата предлагат, могат да се вършат дистанционно и не става въпрос само за IT-сектора, в много сектори е така“, подчерта той.

Зам.-председателят на комисията по отбрана е оптимист и за развитието на бежанския проблем. „Мисля, че този натиск, който Ердоган оказа е дълъг спор между Турция и Гърция и едва ли е свързан с бежанците“, коментира той и изтъкна усилията на правителството и премиера, както и факта, че няма натиск на границата ни. Според него няма и да има.

В хода на разискванията в комисията отново бе актуализиран дебата за възможността военното ни разузнаване да бъде оглавено от цивилен. Такава теоретична възможност беше приета с поправка в Закона за военното разузнаване. „Мисля че се спекулира с възможни правни казуси и се пропуска, че процедурата за назначаване на тази длъжност изисква постигане на съгласие и утвърждаване от много важни институции – Министъра на отбраната, Министерски съвет и президента. Тази процедура е достатъчно гарантираща да не попадат случайни личности или личности извън въоръжените сили и без компетентност на тази длъжност“, коментира вносителят на въпросната поправка Милен Михов от ВМРО.

„Изразиха се опасения, че е възможно при друг министър, при друго ръководство на военното министерство да бъде предложен директор на Служба „Военна информация“, която е стратегическото разузнаване, това е вид бойно осигуряване, което съществува във всички звена на армията и е според мен напълно невъзможно човек от полицията примерно, който 10 години е бил началник в някоя окръжна дирекция, да заеме длъжността. По закон има теоретична възможност, но не мисля ,че ще има такъв министър, такъв началник на отбраната, такъв премиер и президент, които съвкупно ще приемат такова предложение“, коментира Владимир Тошев.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com