Националният природонаучен музей на 130 години

2349
Националният природонаучен музей на 130 години
Снимка: БГНЕС

Националният природонаучен музей в София отбеляза 130-годишнина от създаването си с тържествено събрание в зала „Марин Дринов“ в Българската академия на науките. По време на събитието директорът на музея проф. Николай Спасов припомни богатата история на културното средище и подчерта, че това е най-богатият природонаучен музей на Балканския полуостров, който притежава около милион и половина екземпляра животни, растения и минерали, предаде репортер на БГНЕС.

В деня на своя юбилей проф. Спасов каза, че мечтае да бъде построен пети етаж, защото сегашното пространство е твърде недостатъчно, за да събере труда и откритията на науката.

Показват заслугите на Боян Петров към Националния природонаучен музей

Националният природонаучен музей на БАН организира тържествена церемония в памет и в чест на българския алпинист и зоолог Боян Петров. ...

„Надявам се една мечта да се реализира през идните години, а именно да изградим 5-ти етаж, защото музеят се пръска по шевовете. Като чели вече има такава възможност. На този етаж ще направим нова експозиция за еволюцията и нови зали, в които може да сложим нашите научни колекции“, каза за агенцията директорът.

На бъдещия етаж ще бъдат разкрити и помещения за лаборатория, конферентна зала, нови депа и рекреационна зала-ресторант. А зала „Еволюцията“ ще представя древния живот и неговата еволюция по нашите земи, на Балканите и в Европа – от българските динозаври, през гигантите на палеогена, хипарионовата фауна, първите предчовеци, ледниковата епоха до днешната природа и обедняването й от човешката дейност.

Според проф. Николай Спасов обаче най-големият и важен фактор за развитието на музея през годините са хората, отдали живота си на науката.

„Съставът на нашия музей е прекрасен, което си е постижение. Това са едни хора отдадени на работата си и, които са тук не заради парите, а защото искат да се занимават с това и да разкриват тайните на природата“, подчерта той.

Ето какво ще замени акулските перки по Графа (СНИМКА)

Експертният съвет по архитектура тества два варианта за ограничители по ул. "Граф Игнатиев", които да заменят перките. Това съобщи в св...

Запитан кои са най-големите им успехи през годините, директорът посочи, че те са в много области.

„Нашите научни постижения в областта на зоологията, палеонтологията са нещо, с което може да се похвалим. Нашата колекция в музея наброява около 1.5 млн. единици от около 70 000 вида растения, животни, фосили и минерали от цял свят. Гордеем се с нашите научни достижения, с нашите колекции и хората, които са посветили живота си на науката през всички тези години“, заяви професорът.

Той каза още, че в последните години музеят се е отворил и към малките си посетители, на които предоставя възможност за весели игри и интересни уроци, чрез които се докосват до науката и им показват защо е важно да обичат и пазят природата.

Заради своята важна роля в науката и образованието, директорът на музея получи поздравителни адреси от президента Румен Радев, БАН и др.

Ето къде паднаха най-много валежи

Речните нива ще се повишат днес и утре в резултат на Средиземноморския циклон, който обхвана цялата страна. Валежите ще продължат, като...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com