Над 10 задържани при протеста за горите

5580
Над 10 задържани при протеста за горите

Над 10 души, младежи и девойки, участници в протеста срещу приетите от Народното събрание промени в Закона за горите са задържани до този момент, предаде репортер на БГНЕС.

По информация на някои от протестиращите общо 12 души са били задържани и са били отведени в близкото Първо районно полицейско управление, като на всички тях ще им бъдат съставени актове.

Над 1000 души се събраха вчера на езерото Ариана в столицата, за да изразят недоволството с лобистките, според тях текстове, които директно обслужват интересите на няколко филми. Стигна се и до директни сблъсъци между протестиращи и Охранителна полиция.

Първоначално протестиращите блокираха булевард "Евлоги и Христо Георгиеви", което създаде затруднения на колите на градския транспорт и особено на тези, на които им се налага да завиват в посока на НДК.

Именно благодарение на опитите на органите на реда да позволят движението поне на няколко автобуса, се удаде възможност на протестиращите да навлязат в кръстовището и да седнат посредата на Орлов мост. Това блокира движението на булевард "Цариградско шосе".

В крайна сметка, след намесата на Охранителна полиция много от демонстрантите бяха принудени да се върнат в пешеходните зони, но за съжаление на органите на реда, опитът им да разблокират кръстовището се оказа неуспешен и недоволните отново се върнаха на пътното платно. Това продължи близо час, през който неколкократно служители на реда се опитваха да освободят движението и да изтласкат хората от улицата. При един от опитите им, единственото нещо, което постигнаха е да накарат тълпата да им се усмихне широко и да закрещи "Без агресия". След което протестиращите изпяха "Честит рожден ден" на премиера, чудейки се дали той знае какво се случва в сърцето на столицата точно в този момент.

Репертоарът продължи с "Хубава си моя горо" и националния химн, а накрая някои от младежите в предните редици на протеста дори решиха да прегърнат полицаите, които ги бяха обградили.

Малко преди 9 протестът беше насилствено прекратен от служителите на реда, които задържаха над 10 души . В резултат на това движението беше възстановено за минути, но пък част от недоволните младежи се отправиха към Попа, където продължиха мирно протеста. Заради притесненията, че някои от тълпата могат да се насочат и към сградите на Министерски съвет и Президентството, екипи на полицията бяха изпратени и към двете сгради на "Дондуков", но очакванията им не се оправдаха. Протестът премина с бурни освирквания, насочени към депутатите, приели поправките в закона.

Природозащитниците скандират "Оставка!", издигнаха плакати с надписи: "Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим и малкото останало от България", както и "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко" – лозунг, който често се забелязваше в протестите на екозащитниците от последните месеци. На един от фенерите на Орлов мост пък увисна надпис "Спасете горите от алчни концесионери". Без малко днес да бъде задържан и журналистът Иван Бедров.

Един от полицаите се опита да го изведе извън мястото на протеста, неприемайки журналистическата карта като средство за легитимация, но в крайна сметка Бедров успя да продължи да си върши работата.

Според природозащитниците с приетите промени се отваря кутията на Пандора за застрояване на българските гори. Някои от тях дори твърдо вярват, че това действие на управляващите от ГЕРБ надминава дори заменките на Тройната коалиция. Реално обаче единствените, който биха могли да попречат на влизането в сила на някои от текстовете на спорния закон, са президентът Росен Плевнелиев, който би могъл да наложи вето, и Конституционният съд.

Природозащитниците се притесняват, че тази седмица депутатите могат да приемат и друго решение, свързано с околната среда. Техните очаквания са, че в доклада на Временната комисия за регулирането на проучването и добива на подземни богатства при опазване на околната среда ще има предложение за промяна на мораториума върху добива на шистов газ.

Припомняме, че природозащитниците се организираха в социалната мрежа "Фейсбук" веднага щом разбраха, че Народното събрание прие спорните текстове в Закона за горите, с които ще се даде възможност без промяна на предназначението на земите да се строят ски писти и лифтове. Реално единствено от парламентарната група на ГЕРБ и трима независими депутати застанаха зад текстовете. В зала председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев се опита да убеди колегите си, че тези промени са в името на децата.

"Искам отново да видя децата да карат ски на Витоша", коментира той и индиректно призна, че първият, който ще се облагодетелства от поправките в закона, ще е дружеството "Витоша ски", което тази зима така и не пусна в експлоатация лифтовете, тъй като нямаше как да го направи законно.

Според одобрените поправки в закона правото на строеж на пистите и лифтовете ще се учредява за 30 години, а след изтичане на срока, съоръжението ще става собственост на държавата, ако е изградено в горски територии. Това право на строеж ще се учредява след провеждане на търгове, като, когато става дума за горски територии – публична държавна собственост, Министерски съвет ще открива търга и ще определя началната цена. В новите текстове на закона е разписано и, че не се изисква промяна на предназначението на земеделски земи за изграждането на открити обекти и съоръжения за спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите преместваеми сезонни покрития и други леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране и ползване.

Редактор: Георги Иванов

Цариградско шосе е изцяло блокирано от протестиращите срещу промените в Закона за горите

Цариградско шосе е изцяло блокирано от протестиращите срещу промените в Закона за горите, предаде Фокус. Протестиращите са седнали на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com