Над 220 млн. лв. са извънредните разходи за справяне с бежанската криза

3864
Над 220 млн. лв. са извънредните разходи за справяне с бежанската криза
Снимка: БГНЕС

Извънредните разходи за справяне с бежанската криза след началото на войната у нас вече надхвърлят 220 млн. лв. По-голямата част от парите са осигурени чрез пренасочване на средства по старите оперативни програми, като сумите не тежат на националния бюджет. Това показва прегледът на приетите от Министерския съвет постановления за отпускане на извънредни средства по бюджетите на министерствата след началото на войната в Украйна, пише в. "Сега".

На вчерашното си заседание министрите одобриха за справяне с кризата с бежанците нови 42,6 млн. лв. Парите ще бъдат осигурени по линия на оперативна програма „Добро управление“, като от прессъобщението на кабинета не става ясно за какви точно дейности се насочват. С тази сума извънредните разходи, одобрени от МС за кризата, надхвърлят 220 млн. лв.

За 6 месеца БЧК е подпомогнал над 143 000 души, засегнати от войната в Украйна

Повече от 4,1 млн.лв. са постъпили по линия на организираната от Българския Червен кръст Национална кампания за набиране на средства в ...

Това не е първият разход за бежанци, който оперативните програми поемат. От началото на кризата към министерство на туризма бяха насочени други над 140 млн. лв., които трябва в последствие да се покрият с трансфер на суми от оперативните програми. Пренасочването на суми по старите оперативни програми първо за ковид, а после за бежанците на практика сведе до минимум риска от загуба на неусвоени средства. Туристическото министерство е основен получател на тези извънредни субсидии от бюджета по линия на финансираната програма за настаняване на бежанците. България първо настани украинските бежанци в хотели с доста високи нормативи за издръжка на един леглоден и храноден, а в началото на сезона размести желаещите към държавни бази. Бежанците у нас получиха право на здравно осигуряване, изплащат им се и интеграционни добавки при започване на работа.

Сериозна роля по финансиране на бягащите от войната пое именно оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез програма „Солидарност“ (общ бюджет от 46,6 млн. лв.), през която се отпуска финансиране за субсидирана заетост и интеграционни добавки от 356 лв. на месец за 3 месеца. За тези интеграционни добавки средства би следвало да се насочват и от инструмента ReactEU, по който България получи 148 млн. евро. Оказа се, че 100 млн. евро от тях са изразходвани за мерки за справяне с ковид пандемията, и за бежанци са налични 48 млн. евро. Няма в момента детайлна информация за какво се разпределят точно тези средства.

Въпреки всички тези пари, огромна мобилизация за събиране на средства и оказване на подкрепа имаше и сред гражданския сектор. Програма за финансиране на настаняване в частни домове така и не бе одобрена. В същото време не липсват оплаквания за лоши условия в базите, където в момента са настанени нуждаещи се украинци.

ОЩЕ: ООН: Украинските бежанци не се задържат в България, повечето идващи са бесарабски българи

Американска прогноза: Как може да завърши войната в Украйна?

Как ще приключи конфликтът в Украйна? Този въпрос задава американското издание The Hill в свой анализ. Киев разбираемо вижда оцел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com