Над 250 деца в неравностойно положение се включиха в "Споделените игри" (СНИМКИ)

2421
Над 250 деца в неравностойно положение се включиха в "Споделените игри" (СНИМКИ)
Снимка: Тодор Шабански

За трета поредна година „Споделените игри“ на Витоша се превърнаха в голям спортен празник със значим социален ефект. Организираното от „София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия „ВасилЛевски“ и Дирекция на Природен парк Витоша, събитие събра над 250 деца, желаещи да покажат и докажат, че хората в неравностойно положение могат да бъдат активни и да се занимават с физически упражнения.

Откриха благотворителна изложба на деца в неравностойно положение

Днес, в Международния ден за опазване на паметниците на културата - 18-ти април, беше представена благотворителна изложба с картини на ...

Форумът цели също така да предизвика по-толерантно и ангажиращо отношение към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество. На Игликина поляна и в района на Дендрариума бяха подготвени 13 сета за различни дисциплини, в които хора в неравностойно положение получаваха напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници.

Всеки можеше да се пробва на бадминтон, тенис на маса, алпийски тролей, футбол, ориентиране, лесовъдски игри, бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, диск кечър, подвижни игри с голяма топка, работни ателиета, щафета с жулиен колички и таекуон-до. Празникът бе открит от доктор инженер Анна Петракиева – директор на Природен парк Витоша, Анатоли Илиев – заместник-председател на „София – европейскастолицанаспорта“ и Дойчин Боянов от НСА и СК „Вертикаленсвят“. Официален гост на събитието бе и Манцев Шаркауи – заместник-посланик на Мароко в България.

200 деца в неравностойно положение ще получат подаръци за Коледа

Повече от 200 деца от Кюстендил ще получат подаръци за Коледа от Българската православна църква. Дарителска кампания на Светия Син...

Анна Петракиева напомни, че „планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество“, а Анатоли Илиев поздрави участниците в празника, от името на Столична община. „Целта е по естествен път чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора в неравностойно положение. Наред с това, да се запознаят децата в отделните състезателни дейности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие“, отбеляза Илиев. С топли думи към присъстващите се обърна и Шаркауи: „Приятно съм изненадан от това, което виждам. Прекрасно е, че се организира подобно събитие. Знам колко трудно се прави това и се радвам, да видя щастливите и усмихнати лица на децата тук“, каза дипломатът.

Това лято традицията на „Споделените игри“ бе продължена с програма от 13 вида спорт, плюс игри и викторини, в които участваха хора със специални потребности. В организацията активно се включиха Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. За първи път към участниците се присъединиха и ученици от средно-специално училище за деца с увреден слух. Новото тази година бе и сътрудничеството със Столична библиотека, която с „библио бусчето“ пренесе книгите в планината. Рецитали и четене на откъси от популярни произведения огласиха в съботната сутрин Игликина поляна.

Осигурени от организаторите професионални аниматори се грижеха за доброто настроение на децата, които участваха в многото викторини с награди и забава. За първи път в програмата се включиха и млади таекуондисти - 30 момичета и момчета събраха овациите със своите демонстрации с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение. От отделните издания на „Споделени игри“ бе заснет кратък документален филм, който тази есен ще бъде връчен на директори на столични училища, за да бъде презентиран в клас.

Творбата цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в неравностойно положение и техните проблеми в съвременното общество. Каузата на събитието е социализация и интеграция на хора със специфични потребности чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активният начин на живот чрез спорт. Вече няколко години тече процес по представяне и утвърждаване на специализиран център „Игликина поляна“ в ПП „Витоша“ за спорт в планината и популяризиране на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма.

113 деца в неравностойно положение от община Казанлък ще получат коледен подарък

113 деца в неравностойно положение от община Казанлък ще получат своя коледен подарък в рамките на благотворителната кампания на Сдруже...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество