Най-важните новини за деня: 20 ноември 2023 г.

4587
Най-важните новини за деня: 20 ноември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 ноември 2023 г.

ДЕНКОВ: НЕ МОГА ДА СЪМ ПРЕМИЕР НА ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО БИЕ ХОРАТА ПО УЛИЦИТЕ (ВИДЕО)

"Не мога да приема да бъда премиер на правителство, което бие хората по улицата така, както ставаше преди. Моето отношение към вътрешния министър ще зависи от неговото отношение към насилието. Ако той не припознае това като насилие, което заслужава санкция, ще си подам оставката."

БОРИСОВ: АКО ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР ПОДАДЕ ОСТАВКА - ДА СИ ХОДИ И ДЕНКОВ (ВИДЕО)

Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и Денков. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в Дулово. Той бе категоричен, че Калин Стоянов не трябва да подава оставка. 

ВТОРИ ОПИТ - НЕУСПЕШЕН: СТОЛИЧНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПАК ОСТАНА БЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Столичният общински съвет (СОС) проведе втори неуспешен опит за избор на председател на местния парламент. Така местният парламент остава блокиран от процедурни хватки и липса на консесус за избор на пръв сред равни.

БЕДСТВЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ВАРНА ОСТАВА, ОЩЕ ИМА НАСЕЛЕНИ МЕСТА БЕЗ ТОК

Остава бедственото положение във Варна след ураганния вятър, който взе жертва и нанесе сериозни материални щети.

БУРНИ ВЕТРОВЕ И ПРЕЗ СЛЕДВАЩИЯ УИКЕНД: ПРОГНОЗАТА НА ПЕТЪР ЯНКОВ (ВИДЕО)

Ветрове, наподобяващи ураганни, връхлетяха България през почивните дни, а паднали дървета взеха най-малко две жертви. По Черноморието 5-метрови вълни заляха лодки и заведения по плажните ивици. В страната имаше и първи снеговалежи. Всичко това ще продължи през следващия уикенд (25-26 ноември), прогнозира в Студио Actualno синоптикът Петър Янков.

ПРЕСТЪПНА СХЕМА С ЛУКСОЗНИ КОЛИ Е ОЩЕТИЛА ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА С МИЛИОНИ

Прокуратурата, Национална агенция за приходите (НАП) и МВР са разкрили схема за финансови и данъчни престъпления - избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. Дейността на престъпната група вече е преустановена, обявиха от държавното обвинение на пресконференция на 20 ноември.

ОПЕРАЦИЯ "BELENOS": РАЗКРИХА СХЕМА ЗА МИЛИОНИ ЕВРО У НАС, СВЪРЗАНА СЪС САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ (СНИМКИ)

Спецоперация "BELENOS" под ръководството на МВР, НАП и Агенция "Митници" разкри незаконно движение на парични средства в размер на 18 милиона евро, потенциално свързани с изпиране на пари, престъпна дейност и финансиране на тероризма.

"ЛУКОЙЛ" ШАНТАЖИРА ДЪРЖАВАТА: ЕКСПЕРТ КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ НЯМА ДА УМРЕМ БЕЗ РУСКИ ПЕТРОЛ

"Лукойл" шантажира държавата и опитва да натиска правителството с несъществуваща опасност за запълване на резервоарите и високи цени на горивата, след като от 1 януари им бъде забранен износа на горива, произведени с руски петрол. От 18 месеца слушаме, че без "Газпром" и без руски нефт ще умрем. Е не сме умрели. Това каза Мартин Владимиров от Института за изследване на демокрацията в ефира на Нова телевизия.

"С ДВА КОРЕНА В СЪРЦЕТО, НО С ЕДИН ДОМ": КАК ЖИВЕЯТ УКРАИНСКИТЕ БЪЛГАРИ И ЗАЩО УКРАЙНА Е НАЙ-ТОЛЕРАНТНАТА СТРАНА НА СВЕТА

Едно от най-големите национални малцинства, живеещи в Украйна, е българското - около 200 000 етнически българи обитават най-вече южните региони на Украйна. Таврийски, бесарабски, кримски българи – всички те имат своята уникална история. От първите заселвания в Бесарабия, през репресиите и Гладомора до руската окупация във войната й срещу Украйна – какво са преживели българските заселници разказват директорът на Украинския център за близкоизточни изследвания Игор Семиволос и бесарабската българка Тетяна Станева, основателка на Международния етнографски фестивал „ОКО“ в село Чушмелий, пред Громадске радио.

ЕС Е ДАЛ НА ПУТИН МИЛИАРДИ ЕВРО С ПОКУПКИ НА ВТЕЧНЕН ГАЗ ПРЕЗ 2023 Г.

След като Центърът за изследване на демокрацията в България уличи "Лукойл" в заобикаляне на санкциите за руския петрол и в незаконно финансово облагодетелстване на режима на Владимир Путин, сега става ясно, че военната машина на диктатора е взела милиарди и от друг източник.

НИТО ЕДИН РУСКИ ВОЕНЕН КОРАБ В ЧЕРНО И АЗОВСКО МОРЕ: МАЛКА ПАУЗА НА ФРОНТА В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Лошото време явно влияе на интензивността на бойните действия във войната в Украйна, като има както данни, така и коментари в тази посока.

РУСИЯ ПОВЕДЕ ВОЙНА С ЖЕНИТЕ НА МОБИЛИЗИРАНИТЕ (ВИДЕО)

През последните седмици в редица региони на Русия властите отказват и възпрепятстват провеждането на митинги на жените на мобилизираните, които искат тяхното връщане у дома. В най-малко в два от регионите - Кемеровска област и в Красноярския край, милицията е посетила съпругите, участващи в чатовете, в които се обсъждат акциите.

"МОРКОВ И ТОЯГА": СБЪРКА ЛИ САЩ В ОТНОШЕНИЯТА СИ С РУСИЯ?

Ветеранът във външната политика и дългогодишен изследовател на Русия Томас Греъм наскоро публикува обмислен размисъл върху американско-руските отношения "Да разберем Русия правилно" (Кеймбридж, Polity Books). В края на Студената война и малко след нея Греъм заема редица държавни позиции, включително старши директор за Русия и Евразия в Съвета за национална сигурност по време на администрацията на Джордж У. Буш. Неговият елегантен и стегнат разказ е пълен поглед към историята на измъчените американско-руски отношения, започнали с розови надежди и голям ентусиазъм през 1991 г., а сега достигнали дъното.

ЧУЖДЕСТРАННИ ЗАЛОЖНИЦИ В БОЛНИЦА "АЛ ШИФА": ИЗРАЕЛ ПОКАЗА ВИДЕО ДОКАЗАТЕЛСТВА

Израел заяви, че групировката "Хамас" е екзекутирала пленена военнослужеща, а двама чуждестранни заложници са били държани в болница "Ал Шифа", предаде Ройтерс.

АНАЛИЗ: ЩЕ СЕ СПРАВИ ЛИ САЩ С ВСИЧКИ КРИЗИ ПО СВЕТА?

Президентът Джо Байдън е уверен, че Съединените щати могат да се справят със свят в пламъци. Реакцията на високопоставени лица на голям международен форум за демокрация е: Твърде рано е да се каже. Това пише в коментар на ситуацията Politico.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com