Най-важното за деня, 18 май 2023 г.

4919
Най-важното за деня, 18 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 май.

НА КОМИСИЯ: МЕХАНИЗМЪТ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР МИНА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

Комисията по правни въпроси прие на първо четене законопроекта на Министерски съвет за изменение на Наказателния процесуален кодекс, свързан с механизма за разследване на главния прокурор и отчетността на прокуратурата.

ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ГЕШЕВ МОЖЕ ДА СЕ ПРОТОЧИ С МЕСЕЦИ: АДВ. ПЕТЪР СЛАВОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор може да се проточи с месеци. Това прогнозира в предаването на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ адвокат Петър Славов от инициативата „Правосъдие за всеки“, член на Висшия адвокатски съвет и народен представител от Реформаторския блок в 43-о НС. Според него решенията на Висшия съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат могат да бъдат атакувани в Конституционния съд. 

ГЕШЕВ РАЗКРИ, ЧЕ Е ПРИЗОВАН ПО ДЕЛО ЗА ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ, ЗАПЛАШИ С РАЗКРИТИЯ

Пленумът на Висшия съдебен съвет включи като точка номер едно в дневния си ред на 18 май разглеждане на сигнала на зам.-главния прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев.

СЪДИЯ: НЕ ИСКАМ ДА СЪМ КАСКЕТ ИЛИ ТИКВА

Ние нямаме информация за съществените проблеми в системата, а имаме информация за натискане на копчета. Всичко това са неща, които звучат като някакъв сюжет на криминален трилър, а не като нещо, което е свързано с управлението на една система, от която в крайна сметка зависи съдбата на много хора и може да зависи и живота на хората. Ако правилата не се променят, влиянията и договорките в системата ще продължат. Това каза Андрей Георгиев от Софийския районен съд в ефира на Нова телевизия.

POLITICO: КАСКЕТА СРЕЩУ ТИКВАТА - МАФИОТСКА БЪЛГАРИЯ ДОСТИГА ТОЧКАТА СИ НА ПРЕЧУПВАНЕ

Netflix, завиждайте. Последната политическа криза в България е свързана с крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стил "Кръстникът". Главните герои са бандитът главен прокурор Иван Гешев, по прякор "Каскета", и (също толкова бандитски настроеният) бивш премиер Бойко Борисов, по прякор "Тиквата".

ДЕМЕРДЖИЕВ ПРЕД ДЕПУТАТИТЕ: ПРОКУРАТУРАТА ДЪРЖИ "НА ТРУПЧЕТА" ЗНАКОВИ ДЕЛА

Прокуратурата държи на трупчета знакови разследвания. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента.

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА: АЗ БЯХ ЖЕНАТА, НА КОЯТО СЕ ОБАДИ Г-Н ГЕШЕВ ПО ТЕЛЕФОНА

"Аз бях жената, на която се обади господин Гешев по телефона, за да пита дали наистина кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел му е поискала оставката". Това заяви пред bTV председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за напрежението в държавното обвинение и твърденията на главния прокурор Иван Гешев. 

ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ ЯДОСА НА ПП-ДБ, ОБВИНИ ГИ В ЛИЦЕМЕРИЕ И НАМЕКНА, ЧЕ СА НЕКАДЪРНИ

Няма проблем (бел.ред. служебните кабинети да са с по-малко правомощи), стига редовното правителство да си върши работата и да не завещава тежки кризи на служебното правителство.

ЦИК ИСКА НОВА ЗАСТРАХОВКА НА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ, НО ДОПУСНА ПРОТИВОРЕЧИЕ

Нова поръчка за застраховане на машините за гласуване пусна Централната избирателна комисия. Тя е с прогнозна стойност 68 000 лева без ДДС.

ЕРДОГАН МОЖЕ И ДА НЕ ИЗПЪЛНИ НОВИЯ СИ МАНДАТ: ИВО ИВАНОВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може и да не изпълни новия си мандат. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ журналистът от БНР Иво Иванов, член на Българското геополитическо дружество. 

РУСНАЦИТЕ: "НА ФЛАНГОВЕТЕ Е СТАБИЛНО ТЕЖКО" - ТЕЖКИ ЗА ГЛЕДАНЕ ВИДЕА ОТ БОЕВЕТЕ В БАХМУТ

Впечатлението, че украинската армия продължава да настъпва по фланговете при град Бахмут и да поставя под сериозно напрежение руснаците, които се борят да завземат последните останали под украински контрол територии в Бахмут, се засилва.

АНАЛИЗ: КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ ЗА МИР В УКРАЙНА?

 

Макар двете страни - Украйна и Русия, да заявиха, че по принцип са готови за преговори, те все още не са седнали, за да обсъдят мира. Докато международната общност обмисля как да даде тласък на този процес, важно е да се помни, че мирът може да бъде постигнат само ако Украйна и Русия се чувстват сигурни. И двете, а не само едната от тях – е категорична катарската агенция Ал Джазира.

АНАЛИЗ: ИМА ЛИ БЪДЕЩЕ РУСКИЯТ ГАЗ В ЕВРОПА?

 

През последния половин век западноевропейските енергийни компании развиха силни лични и бизнес връзки със съветската и по-късно руската газова индустрия. Един от основните привърженици на подобна връзка беше бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Докато беше канцлер, той създаде всички условия за реализацията на проекта за газопровода "Северен поток 1", а след като слезе от поста си стана председател на борда на компанията "Роснефт". Освен това той активно се застъпи за укрепване на руско-германските енергийни връзки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Отиде си знаково лице на БНТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com