Анализ: Има ли бъдеще руският газ в Европа?

7314
Анализ: Има ли бъдеще руският газ в Европа?
Снимка: iStock

През последния половин век западноевропейските енергийни компании развиха силни лични и бизнес връзки със съветската и по-късно руската газова индустрия. Един от основните привърженици на подобна връзка беше бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Докато беше канцлер, той създаде всички условия за реализацията на проекта за газопровода "Северен поток 1", а след като слезе от поста си стана председател на борда на компанията "Роснефт". Освен това той активно се застъпи за укрепване на руско-германските енергийни връзки.

За Шрьодер и подобни представители на европейския енергиен сектор такава "дреболия" като широкомащабен въоръжен конфликт в Европа между Русия и Украйна изобщо не означава, че е необходимо да се скъсат всички бизнес връзки.

Износът на руски тръбопроводен газ за Европейския съюз рязко спадна. Много политически и бизнес лидери обаче искат да се върнат към „нормалните“ времена възможно най-скоро. Премиерът на германската провинция Саксония вече призовава за ремонт на газопровода "Северен поток 1" и възобновяване на доставките на газ от Русия.

Не е трудно да се разбере каква игра се играе в момента. Бизнесът, както обикновено, воден от хора като Шрьодер и настоящия заместник-председател на Rothschild Group Паоло Скарони, ще настоява за газови сделки с Москва. Още: ЕС: Държавите членки ще могат да блокират вноса на втечнен природен газ от Русия

На пръв поглед повторната "шрьодеризация" е невъзможна. Доставките на руски тръбопроводен газ за Европа намаляха от 40% от общия европейски внос на 5%. Най-големият вносител на това гориво, Германия, придоби няколко плаващи инсталации за регазификация на вносен LNG (втечнен газ), който купува във все по-големи обеми. Германските министри непрекъснато говорят за енергийна диверсификация. Берлин ще използва всичко - газ от Норвегия, LNG, вятърна и слънчева енергия - но не и руско гориво. В действителност обаче Германия не се е отказала напълно от руския газ и продължава тихомълком да го купува. Да, вносът по тръбопроводи от Русия се срина, но покупките на руски LNG се увеличиха. Всъщност по отношение на доставките на LNG за ЕС Русия в момента е на второ място след САЩ, пише The National Interest.

По-фундаментално е, че системата за икономическа и политическа подкрепа за руския внос на енергия в Западна Европа не е изчезнала. В момента може да е по-дискретно, но привържениците му са готови да предприемат действия и при първа удобна възможност ще започнат да искат увеличение на доставките на газ от Русия. Вече имаме министър-председател на Саксония Михаел Кречмер, който се застъпва за възстановяването на "Северен поток 1. Интересното е, че той подкрепя отказа на Германия от ядрена енергия, след като на 15 април бяха изключени последните три атомни електроцентрали в страната. 

Възстановяването на доставките по "Северен поток 1" е напълно в съответствие с общата стратегия на германските поддръжници на руския газ. Те знаят, че след прекратяването на вноса на газ от Русия на Германия ще бъде трудно да си осигури достатъчен брой алтернативни източници. През последните 3 години в страната бяха затворени 6 атомни електроцентрали, а търсенето на електроенергия от други източници се увеличи.

Освен това, поради въведените ограничения, става все по-трудно свързването на вятърни турбини към мрежата. Никой не иска да увеличи значително потреблението на въглища и въпреки това то се случва. Всичко, от което се нуждаят германските поддръжници на руските доставки, е наистина студена зима, а китайците ще увеличат закупуването на LNG, което ще доведе до рязко покачване на цените на газа. При тези условия исканията за ремонт на Северен поток 1 (ремонтът ще струва само 500 милиона долара) и връщане към предишното състояние ще прозвучат с нова сила. Още: Politico: ЕС няма да включи вноса на руски газ по тръбопроводи в новите санкции

Такива аргументи ще има не само в Германия. Шрьодеризацията, при която европейски политици и бизнес лидери се застъпват за поддържане на силни и обширни връзки с руския енергиен пазар, беше и остава характерна черта не само на германския, но и на западноевропейския енергиен сектор като цяло. Сега виждаме как този процес набира скорост в Италия, тъй като правителството на Мелони, под натиска на проруското политическо крило на Берлускони, назначи Паоло Скарони, член на старата руско-италианска енергийна гвардия, за ръководител на италианския енергиен гигант ENEL. Преди това Скарони оглавяваше другата голяма италианска енергийна компания ENI.

Както показват протоколите от срещите в Кремъл, той е изградил силни отношения с Владимир Путин. Той подкрепи и частично финансира злополучния проект „Южен поток“, който имаше за цел да отслаби Украйна чрез осигуряване на алтернативен транзитен маршрут за Европа на руски газ.

Общата цел на Москва беше не само да намали доходите на Украйна, но и да намали значението на Киев за ЕС. В този случай би било (теоретично) по-лесно да се атакува по-късно, тъй като това няма да привлече много внимание от Европа. При Скарони ENI включи Италия в руската газова мрежа, като подписа редица дългосрочни договори с Газпром и придоби газови находища в Русия. Още: Ново потвърждение за огромния срив на Русия в приходите от петрол и газ

Подобно на много други като него, Скарони не е променил възгледите си и не изпитва угризения за действията си. Той продължава да твърди, че Италия ще се нуждае от руски газ още 10 години и се противопоставя на антируските санкции. И това въпреки факта, че конфликтът в Украйна представлява заплаха за европейската сигурност и международния ред. Освен това чрез действията си Скарони, Шрьодер и други представители на западноевропейския енергиен истаблишмънт всъщност подтикнаха Путин да мисли за нападение срещу Украйна. Ако говорим за енергетика, то заради техните действия Европа стана зависима от руския газ и когато Москва затвори крановете на газопровода, европейските потребители трябваше да плащат. През 2022 г. разходите за внос на енергия в ЕС бяха 3 пъти по-високи от разходите за 2021 г.

Не е трудно да се разбере, че много скоро Скарони, в сътрудничество с проруските сили в германския енергиен истаблишмънт, ще започне да настоява за възобновяване на доставките на газ от Русия. Ако настъпи студена зима, доставките на втечнен природен газ намаляват и цените на енергията се покачат, Скарони, заедно със Шрьодер и други „осъзнати от Москва“ представители на енергийния сектор, ще се опитат да възстановят газовите потоци от руските находища. И тогава на пълни обороти ще започне решрьодеризацията на западноевропейската енергетика.

Автор: Д-р Алън Райли е старши сътрудник в Атлантическия съвет. Той се фокусира върху антитръстови, търговски, енергийни и политически въпроси на ЕС.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари