Най-важното за деня, 22 юни 2023 г.

4625
Най-важното за деня, 22 юни 2023 г.
Снимка: Продължаваме промяната

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 22 юни.

ПЕТКОВ: ГЕРБ-СДС ИЗПОЛЗВА АЛТЕРНАТИВНИ МНОЗИНСТВА

Няма как да продължи този парламент, ако ГЕРБ продължава с плаващите мнозинства. Това е не само предупреждения, а призив, че те вкарват огромен риск в политическата система. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в кулоарите на парламент.

БОРИСОВ ЗАГОВОРИ ЗА КОАЛИЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ С ПП-ДБ (ВИДЕО)

"Като е свързано правителството с парламента да подпишем коалиционно споразумение, да имаме гарантирано мнозинство и тогава да кажа, че техния закон е лош, но го подкрепям, защото имам споразумение", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите във връзка с предупреждението на Кирил Петков, че няма как да се продължи, ако продължават да използват алтернативни мнозинства. 

ГЕРБ ОБЯСНИХА НА ЕЛЕКТОРАТА СИ ЗАЩО ПРАВЯТ КОМПРОМИС, ПП-ДБ – НЕ: ЕВЕЛИНА СЛАВКОВА В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

ГЕРБ-СДС обясниха на електората си защо правят компромис, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) не го направиха. Това каза социологът Евелина Славкова от агенция „Тренд“ в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова”. През седмицата „Тренд“ представи резултатите от първото след съставянето на правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ национално преставително социологическо проучване, което показва, че ГЕРБ води с 5,5%, а доверието в ПП-ДБ пада с 5%.

НОВИЯТ ЗАМ.-ГЛАВЕН ПРОКУРОР: НЕ СТОИ НА ДНЕВЕН РЕД ОТТЕГЛЯНЕТО НА ДЕПУТАТСКИТЕ ИМУНИТЕТИ

В момента в прокуратурата не стои на дневен ред оттеглянето на исканите депутатски имунитети. Народното събрание създаде нарочна комисия, като определи и кратки срокове за работата си. Toва каза новият заместник-главен прокурор в екипа на временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов - Мария Павлова пред bTV.

САРАФОВ СЕ ЗАДЕЙСТВА - РЕВИЗИРА ВИСЯЩИ ДЕЛА СРЕЩУ МИНИСТРИ, ДЕПУТАТИ И МАГИСТРАТИ

Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов бързо се задейства, след като бе избран от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за наследник на освободения Иван Гешев. 

ЧЛЕН НА ВСС: СБЪРКАХМЕ С ГЕШЕВ, ТОЙ УПОТРЕБИ СИСТЕМАТА ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ КАРИЕРА

Иван Гешев употреби системата за политическата си кариера. Това каза членът на ВСС Георги Кузманов в ефира на Нова телевизия. И призна, че са сбъркали, че са назначили Иван Гешев за главен прокурор. "Той изпозва поста си за предизборна кампания за влизане в политиката и не се справи", заяви Кузманов.

ГЕШЕВ И САРАФОВ ИМАТ ИДЕНТИЧЕН МИЛИЦИОНЕРСКИ И КРИМИНАЛЕН ПРОФИЛ: АДВ. МИХАИЛ ЕКИМДЖИЕВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

„От гледна точка на наслагването на срамни действия на Висшия съдебен съвет (ВСС), от гледна точка на идентичния милиционерски и криминален профил и на Гешев, и на Сарафов, от гледна точка на факта, че в продължение на последните няколко години Сарафов е дясна ръка първо на дълбоко компрометирания Сотир Цацаров, бившия главен прокурор, а сега беше като домашен любимец и пригласяше на всички глупости на Гешев допреди месец, аз смятам, че (изборът на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, бел.ред.) не е от трън та на глог, а отиваме към по-лошо“. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова” правозащитникът адв. Михаил Екимджиев. Ето защо той смята така:

КС ОТМЕНИ ОТСТРАНЯВАНЕТО НА БИВШИЯ ШЕФ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА ЦВЕТАН ЦВЕТКОВ

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно решението на 48-ото Народно събрание да освободи Цветан Цветков като председател на Сметната палата. Решението е взето от общо 10 членове на съда. 

ДОЦ. ПЕТЪР ФИЛКОВ: ВОДИТЕ У НАС СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ТВЪРДЕ МНОГО МИНИСТЕРСТВА (ВИДЕО)

Проливните дъждове, които наводниха Северозападна България ни карат да си зададем въпроса "Пак ли"? Пак ли хората ще изпращат до медиите снимки и видеа с надеждата някой да направи нещо, защото общината не е укрепила пътя, защото няма пари, защото прилежащите терени и трябва да се поддържат от Агенция пътна инфраструктура. Днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов даде отчет за действията на междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане за справяне с последиците от бедствията през последните 2 седмици, но ние задаваме въпросите:  Има ли България стратегия за изграждане за поддържане на коритата на реките, които постоянно преливат? Имали машини, с които да се поддържат, има ли кадри, има ли хора, които знаят точно какво трябва да се направи и както винаги питаме експертите. В Студио Actualno е доц. д-р инж. Петър Филков. Той е декан на катедра Хидротехника и хидромелиорации в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

САМО ТРИ ОБЩИНИ СА ПОИСКАЛИ ПОМОЩ ЗА СПРАВЯНЕ С ЩЕТИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЯТА

Единствено общините Берковица, Георги Дамяново и Мездра са поискали финансова помощ до момента от държавата за справяне с щетите от бедствията, обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в Народното събрание след скорошните наводнения в части от страната.

"ОГЪНЯТ БЕШЕ АДСКИ": РУСНАЦИТЕ С КОНТРААТАКИ В ДОНЕЦКА И ЗАПОРОЖКА ОБЛАСТ (ВИДЕО)

Руската армия е опитала да контраатакува в две направления на фронта – в Донецка и Запорожка област, но украинските сили, изглежда, са издържали на тежките сражения.

ЗЕЛЕНСКИ СЪС СПЕШНО ВИДЕООБРЪЩЕНИЕ: РУСИЯ ГОТВИ ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА В АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди в извънредно видеобръщение на живо днес, 22 юни, че според последните данни на разузнаването Русия подготвя терористична атака в атомната електроцентрала в Запорожие, една от най-големите в Европа, което може да доведе до изпускане на радиация.

УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ ИСКАТ УРОЦИ ОТ ФРАНЦИЯ НА ОКОПЕН БОЙ

От началото на бойните действия в Украйна френски военни са обучили повече от 2000 украинци, съобщи Le Monde. Условията позволяват да се провеждат само краткосрочни курсове със средна продължителност два месеца. Обучението премина във Франция, в Полша и Румъния.

АНАЛИЗ: ПРИТЕСНЕНИЯ В НАТО ЗА УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА. ЗАЩО?

 

НАТО трябва да се подготви за евентуални трудности пред украинската контраофанзива. Досега Киев е постигнал само много ограничени победи. Но онези, които очакваха светкавичен пробив, останаха разочаровани. Това вече не са германските танкове, които се изправят срещу полската кавалерия, нито пък американският Shock and Awe настъпва срещу деморализирани иракски сили само с техните стари танкове и без въздушно прикритие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 21 май, 2024 г. Честито!

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com