Украински войници искат уроци от Франция на окопен бой

6864
Украински войници искат уроци от Франция на окопен бой
Снимка: Getty Images

От началото на бойните действия в Украйна френски военни са обучили повече от 2000 украинци, съобщи Le Monde. Условията позволяват да се провеждат само краткосрочни курсове със средна продължителност два месеца. Обучението премина във Франция, в Полша и Румъния.

Докато всичко сочи към началото на украинска контраофанзива, в която участват няколко десетки хиляди души, обучени от западните военни, страхът от критика избледнява. „Злите езици“ все по-свободно започват да говорят за качеството на подготовката на тези военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна. И в същото време за професионализма на тези, които са ги обучавали през последните месеци, особено във френската армия.

Според информация, получена през последните седмици, обучение във Франция, Полша и Румъния е извършено в базитена няколко формирования на френската армия. Сред тях са: 27-ми батальон на Алпийските пушки, базиран в Анси; 3-ти морски парашутен полк, базиран във френския Каркасон; 1-ви артилерийски полк от древния град Белфорт. Специалните сили също били включени: те дали специфично умения.

Средно два месеца

От февруари 2022 г. френската армия е обучила повече от 2000 украинци, включително 600 (еквивалента на батальон) в Полша, като част от мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Това обучение е проведено на френска техника, прехвърлена в Киев, включително AMX 10 RC (колесни бронирани бойни машини) и самоходни оръдия „Цезар“, пише още Le Monde.

В продължение на седмици е проведено комплексно обучение по темите „минна борба“, „работа на санитарните служби“, „бойни действия в градски условия“, „бронирано разузнаване“ и „управление на сборна механизирана бойна група“. Още: Анализ: Притеснения в НАТО за украинската контраофанзива. Защо?

Възрастта на обучените украинци е много различна: от млади мъже, едва навършили пълнолетие, до хора над 50 години. Киев също така изпрати няколко жени, включително много опитна жена снайперист. Сред доброволците, обучавани от 3-ти морски парашутен полк, половината вече имат боен опит. „Често пристигат много уморени, но са сериозни“, отбеляза един от френските войници.

За френските военни тези курсове, които продължаваха средно 2 месеца, бяха наистина бързи. Оказва се, че 3 седмици може да са достатъчни за обучение на артилерист. Това кратко обучение обаче позволи на французите да оценят разликите между Франция и Украйна по отношение на военната култура и навици. Независимо дали имат опит на фронтовата линия или не, на много от трениращите украинци им липсваше бойкост и организация в началото. „Те се втурваха напред като стадо и викаха силно“, казва офицерът-инструктор.

Съветски методи за водене на война

Украинските военни обаче умело се криели от дронове. „Те постоянно гледаха към небето и търсеха прикритие“, каза същият офицер. Подобни навици са нови за френските военни, които досега са били малко изложени на подобни рискове.

Като част от тази подготовка някои украински искания също бяха изненада за французите. Например, желанието да научат "окопен" бой и стрелба по групови цели на разстояние 200 метра до врага. От по-старото поколение бойци французите остават с впечатлението, че те все още не могат да се отърват от уменията, останали от съветската епоха. Още: Украинската военна тактика: Загубите на няколко БТР-а "Брадли" и танкове "Леопард" - нарочно ли е?

Бих искал да вярвам, че всички тези украинци да са способни да се върнат на фронта и да продължат опасната борба без французите.

Френските войници са инструктирани да не се стремят да установяват лични връзки с украинците, да поддържат професионална и културна дистанция. Така пазим психиката на нашите хора, ако техните обучаеми после загинат.

В допълнение към тези курсове, специално предназначени за формирането на пехотни батальони, френското министерство на отбраната призна, че през март украинските екипажи са били обучени в основите на противовъздушната отбрана в базите Мон дьо Марсан и Нанси.

Пилотите са обучавани как да оцелеят, когато самолетът им бъде ударен. На този етап не се планира обучение на пилоти, тъй като френските ВВС не разполагат с изтребители F-16 от модела, които Киев ще получи през следващите месеци.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com