"Сменил е Бога, на който се моли": Депутатите отстраниха и управителя на Сметната палата (ВИДЕО)

3859
"Сменил е Бога, на който се моли": Депутатите отстраниха и управителя на Сметната палата (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Народното събрание освободи председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Решението беше взето със 118 гласа "за" и 82 "въздържал се". Вносители на гласуваното проекторешение бяха лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" - Десислава Атанасова, Корнелия Нинова , Мустафа Карадайъ и Стефан Янев.

По-рано днес проекторешението бе вкарано като извънредна точка в дневния ред на парламента с гласовете на четирите партии. Отстраняването му идва само 24 часа, след като на заседание на бюджетна комисия стана ясно, че Сметната палата е установила общо 68 несъответствия в доходите на дарителите на партиите за изборите през 2021 г. За изборите през април и юли 2021 г. са установени 11 несъответствия, а за вота през ноември същата година те са станали 57.

Преди гласуването днес самият Цветков взе думата и заяви, че по казуса "Nexo" се извършва одит на всички дарения на политическите партии, както и на източниците им. Той благодари на колегите си и заяви, че Съдебната палата ще продължи да изпълнява достойно задачите си. 

В началото на дебатите Десислава Атанасова изтъкна като причина за освобождаването изтеклия мандат на председателя, който е седемгодишен. "Няколко одита, възложени от парламента, не бяха представени в няколко легислатури на Народното събрание", посочи Атанасова.

По думите ѝ Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии, което е станало ясно от вчерашното изслушване в бюджетната комисия. Тя посочи, че председателят на Сметната палата не полага достатъчно грижи да функционира така, както го изисква законът. Атанасова напомни, че покрай разследването на криптокомпанията Nexo от прокуратурата стана ясно, че "Демократична България" е получила от 15 служители на компанията дарения за 199 999 лв през 2021 година и 199 993 лева през миналата година. Те са отчетени от партията и публикувани на сайта на Сметната палата.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че това, което прави парламентът, е меко казано скандално. "Първата причина е, че от днес за днес решавате, че искате да отстраните председателя на Сметната палата, без мотиви", добави той и апелира да бъде започната нормална процедура.

"Но да отстранявате председателя, без да имаме избран нов, показва мотиви, които нямат нищо общо с това, че му е изтекъл мандатът", коментира той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията му подкрепя смяната на председателя на Сметната палата, чийто мандат е изтекъл, но не в последните дни на парламента. "Явно е сменил Бога, на който се моли и това води до отстраняването му", каза Костадинов.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че това е знаково освобождаване и няма отношение към личността на Цветков. Той цитира текстове от Закона за политическите партии, според които Сметната палата има широки правомощия да проверява финансирането на политически партии, трябвало е да го направи и като установи нарушения при финансирането, да предупреди навреме съответната политическа сила.

По същия начин - набързо и без дебати, миналата седмица Народното събрание изненадващо отстрани управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика