Най-важното за деня, 24 февруари 2023 г.

4999
Най-важното за деня, 24 февруари 2023 г.
Снимка: Getty images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 февруари.

ГОДИНА ВОЙНА В УКРАЙНА: УЖАСНАТА КАРТИНА, НАРИСУВАНА ОТ ПУТИН

Стотици хиляди убити и ранени, милиони прекършени съдби, градове - изтрити от лицето на Земята, най-масовата емиграция от Русия за цялата ѝ съвременна история и най-вече - превръщането на страната в главния световен агресор и аутсайдер заради Владимир Путин. Кои са главните изводи от изминалата година на войната на Русия срещу Украйна.

ГОДИНА ВОЙНА В УКРАЙНА: ВЛАДИМИР ПУТИН - КАКВО ПЛАНИРА, ЗА КАКВО ИЗЛЪГА, КАКВО ИЗЛЕЗЕ? (ВИДЕО)

24 февруари, 2024 година – след месеци на напрежение и данни за продължаващо струпване на руски военни по границата с Украйна, руската армия нахлу в страната. Малцина до последно вярваха, че руският диктатор Владимир Путин ще отприщи война, сравнима с Втората световна война. Но той го направи – и въпросът защо остава.

РАЗУЗНАВАТЕЛНИ ДАННИ: РУСИЯ ГОТВИ "УКРАИНСКА ПРОВОКАЦИЯ", ЗА ДА ВКАРА БЕЛАРУС ВЪВ ВОЙНАТА (ВИДЕО)

Навръх една година от началото на войната в Украйна, Русия готви провокации, с които да вкара Беларус директно във военните действия. Това съобщава украинското разузнаване.

ПРОСТИ НИ, УКРАЙНА: АРЕСТИ В РУСИЯ ПРИ ВСЕКИ ОПИТ ЗА СОЛИДАРНОСТ С УКРАИНЦИТЕ (СНИМКИ)

По случай годишнината от войната в Украйна, отприщена от руския президент Владимир Путин, руски граждани също се опитаха да изразят съпричастността си към избивания от руската армия украински народ. Силите за сигурност в Русия обаче са приведени в готовност и задържат всеки, който пробва да изрази човешка съпричастност и несъгласие с политиката на Кремъл.

ГЛАС ОТ САЩ: ПУТИН ВЕЧЕ РАЗБРА, ЧЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА

Путин прие факта, че Русия и Америка са във война, въпреки че сега тази война е хибридна, прокси или сурогатна, пише бившият американски разузнавач Джий Мърфи Донован в American Thinker. Той е убеден, че НАТО и ЕС ще продължат да действат като момчета за поръчки на САЩ.

ЗАМРАЗЯВАНЕ НА СТАРТ-3: ЗАПОЧВА ЛИ НАДПРЕВАРА С ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ?

Путин обяви, че Русия спира участието си в договора за ядрено разоръжаване СТАРТ-3. Москва обаче не се е оттеглила от споразумението и може да се върне към него в бъдеще - това стана ясно още в специалното изявление на руския президент Владимир Путин, който с тези си думи намекна, че чака някой по-благоприятен за себе си президент на САЩ. Какво ще се случи, ако двете страни спрат да си говорят?

МОСКАЛЕНКО: УКРАЙНА Е КАТО ЩИТ И ДОНОР НА ЕВРОПЕЙСКАТА СИГУРНОСТ

Украйна във война в момента е нещо като щит на Европа и е донор на европейската безопасност и сигурност, която с живота на своите деца, отбранява целия европейски континент. Украйна води и жестока битка за борба и независимост, за да не стане колония на агонизираща руска империя. Това каза в края на мандата си Н. Пр. Виталий Москаленко пред bTV за едната година войната в Украйна, която се навършва точно днес - 24 февруари. 

ГОДИНА ПО-КЪСНО: ЗАЩО УКРАИНЦИТЕ У НАС НЕ ПОЛУЧАВАТ АДЕКВАТНА ЗДРАВНА ПОМОЩ?

Украинските бежанци не успяват да се ориентират в българската здравна система заради липса на достъпна информация за правата им като пациенти. Не са им обяснени и процедурите за избор на личен лекар, които са ключови за общия достъп до здравна помощ. Езиковата бариера също им пречи.

"ПАЗИТЕЛЯТ НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ" БОРИСОВ ПОИСКА ПРЕМАХВАНЕТО МУ (ВИДЕО)

ГЕРБ настоява за премахването на Паметника на съветската армия. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов на брифинг, след като вчера плочата на паметника беше счупена и свалена.

НАД 50% ОТ БЪЛГАРИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ ЕВРОПА ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВА ЕДИННО СРЕЩУ ВСЯКА АГРЕСИЯ И ВОЙНА

51% от българите смятат, че Европа трябва да действа единно срещу всяка агресия и война. Според 48% е необходимо Европейският съюз да изгради стратегия за превенция на подобни военни конфликти.

РАДЕВ: ЦЕЛТА НА ЕВРОЗОНАТА Е БЪЛГАРИТЕ ДА ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ

Целта на Еврозоната е българите да живеят по-добре. Това каза президентът Румен Радев по време на конференция "България по пътя към еврото" в НДК. В конференцията се включиха премиерът Гълъб Донев, министърът на финансите Росица Велкова - Желева, шефът на БНБ Димитър Радев. Специален гост на събитието беше заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. 

НАД 10 ХИЛ. ЛВ. Е СТРУВАЛО НА ДЪРЖАВАТА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ДЕПУТАТ ОТ ДПС В САЩ

Почти 10 500 лв. е платила държавата за командировката на депутата от ДПС Хамид Хамид за т.нар. "молитвена закуска" в САЩ, в която трябваше да участва и главният прокурор Иван Гешев.

СЪДЪТ ОТМЕНИ СПОРНОТО РЕШЕНИЕ НА ЦИК ЗА ИЗБОРНИТЕ ПРОТОКОЛИ

Административният съд София-град отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), според което в изборните протоколи резултатите от хартиеното и машинното гласуване трябва да се отчитат общо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

След абитуриентски бал: 14-годишен е с алкохолно натравяне

Външни експерти ще наблюдават отвътре обществените поръчки. Ето кои са те

Кметът Васил Терзиев се включи в засаждането на „Гората на Kaufland“

200 000 яйца са били спрени от продажба по Великден, има и затворени обекти

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

"Вълкът на Върбовка": С помощта на държавата Гайтански строи огромен инсинератор за боклуци (ВИДЕО)

Жълт код за интензивни валежи в Югозападна България

Краен срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Прогноза за времето - 14 май 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com