Най-важното за деня, 27 февруари 2023 г.

3794
Най-важното за деня, 27 февруари 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 февруари.

РАБОТОДАТЕЛИТЕ "РАЗОЧАРОВАНИ" ОТ ЗАБАВЯНЕТО НА ЕВРОТО, РАДЕВ: РАБОТЕТЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) заяви разочарованието си на среща с президента Румен Радев от това, че България се забави с приемането на еврото и ще може да влезе в еврозоната не на 1 януари 2024 г., а на 1 януари 2025 г.

КЗП Е ОТКРИЛА 370 НАРУШЕНИЯ В ТЪРГОВСКИТЕ ВЕРИГИ, ГЛОБИТЕ ВАРИРАТ ДО 50 000 ЛВ.

Осем работни дни е продължила проверката на експертите от Комисия за защита на потребителите (КЗП) в търговските вериги и към настоящия момент са открити притеснителни тенденции - констатираните нарушения минават броя на проверките. Открити са 370 нарушения от 350 проверки, като около 150 са нелоялните търговски практики. 

ГДБОП И ДАНС ВЛЯЗОХА В НЯКОЛКО ТЕЦ-А И ТОПЛОФИКАЦИИ В СТРАНАТА

Специализирана полицейска операция на ГДБОП и ДАНС се провежда на територията на няколко града в страната. Акцията е в София, София-област, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе и областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Бургас. По-късно стана ясно, че акцията е по инициатива на Европейската прокуратура, като се разследва възможна измама по отношение на Системата за търговия с емисии на ЕС, свързана със загуби за милиони евро, както за Съюза, така и за националните бюджети.

ЦИК НЯМА ДА ОБЖАЛВА РЕШЕНИЕТО НА СЪДА ЗА МАШИННИЯ ВОТ

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма обжалва решението на Софийския административен съд, който миналата седмица уважи жалбите на на няколко партии срещу засекретяването на резултатите от машинното гласуване и вписването в протоколите само на общия резултат от гласуването с хартиени бюлетини и машини.

НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: НАЙ-ВАЖНИТЕ ИЗБОРИ ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ БЪДАТ МЕСТНИТЕ (ВИДЕО)

Кой и как ще реди листите в предстоящите избори? Има ли синхрон в политическите редици? Защо местните избори на есен са по-важни от парламентарните през април? По тези и други теми в Студио Actualno разговаряме с Найден Зеленогорски - бивш депутат и председател на гражданско сдружение "ДЕН".

БАВИМ СЕ С БОЕПРИПАСИ НА УКРАЙНА: ПРИЗНАНИЕ НА СЛУЖЕБНИЯ ВОЕНЕН МИНИСТЪР

България не е изпълнила вероятно най-важната точка от списъка с одобрената от 48-то Народно събрание военна помощ за Украйна. Това стана ясно от думите на служебния военен министър Димитър Стоянов.

ДОБРОВОЛНО НА ВОЙНА: ГРЕШКАТА, ЗА КОЯТО ПУТИН ПЛАЩА СКЪПО (ВИДЕО)

Още към май 2022 година, руският президент Владимир Путин е заложил на "доброволчество" и по-активно сътрудничество с ултранационалистични формации и мрежи, за да може да компенсира големите загуби в бойна сила на фронта в Украйна. Това е станало, след като руското военно министерство го е посъветвало да обяви мобилизация на "легалните" резервисти в страната, след отстъплението на руснаците от Киевска и Черниговска област, както и изоставянето на идеята за едновременна руска атака откъм Луганска област и откъм Харковска област, в посока Славянск – прословутият "котел": Военният план на Русия да овладее Донбас - популярна руска медия разяснява

ТРИТЕ ОРЪЖИЯ, КОИТО ПРОМЕНИХА ХОДА НА ВОЙНАТА В ПОЛЗА НА УКРАЙНА (ВИДЕО)

Когато преди година руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна, много наблюдатели очакваха бърза победа за нашествениците. Тези ранни прогнози за руски успех не се сбъднаха поради редица фактори, включително по-висок дух и превъзходство във военната тактика от страна на Киев, но също така от решаващо значение бяха доставките на западно въоръжение.

МОЛДОВА ЛИ Е СЛЕДВАЩАТА ЦЕЛ НА ПУТИН?

Напрежението нараства в Молдова, след като властите в страната обвиниха Русия, че е поставила основите за преврат, който може да въвлече нацията във войната на Кремъл в съседна Украйна. Президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия, че използва „диверсанти“, маскирани като цивилни, за да разпалят безредици в период на политическа нестабилност, повтаряйки подобни предупреждения от украинския президент Володимир Зеленски.

BLOOMBERG: МИЛИАРДИ ДОЛАРИ СА БЛОКИРАНИ В РУСИЯ СЛЕД НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА

Милиарди долари, принадлежащи на чуждестранни инвеститори, продължават да се натрупват в Москва, но техните собственици нямат достъп до тях. Санкциите пречат за изтеглянето им. Някои компании са решили да се примирят и "да забравят" за парите, други от тях са готови да загубят част от средствата при изтегляне на главницата, пише Bloomberg.

8 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА БОРИС НЕМЦОВ, ДА СИ ПРИПОМНИМ РАЗКРИТИЯТА МУ ЗА УКРАЙНА (ВИДЕО)

На 27 февруари се навършват осем години от убийството на Борис Немцов. Руският опозиционен лидер бе застрелян през 2015 година в центъра на Москва. На 13 юли 2017 година Московският окръжен военен съд осъди на затвор от 11 до 20 години петте лица, виновни за убийството му. Руските власти отрекоха убийството му да е политическо. 

ФРАНЦИЯ В БОЙНА ГОТОВНОСТ, НЕВИЖДАНА ОТ 30 ГОДИНИ (ВИДЕО)

Във Франция започнаха най-мащабните за последните 30 години военни учения, в които участват и съюзници от НАТО. Командването на френската армия не крие, че целта на операция "Орион" е отработването на действия на войските в условията на конфликт с висока интензивност, отчитайки опита от първата година на войната в Украйна. Европа се готви за това, което преди 10 години би изглеждало малко вероятно, коментира кореспондентът на "Коммерсант" във Франция Алексей Тарханов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com