8 години от смъртта на Борис Немцов, да си припомним разкритията му за Украйна (ВИДЕО)

14097
8 години от смъртта на Борис Немцов, да си припомним разкритията му за Украйна (ВИДЕО)
Снимка: iStock

На 27 февруари се навършват осем години от убийството на Борис Немцов. Руският опозиционен лидер бе застрелян през 2015 година в центъра на Москва. На 13 юли 2017 година Московският окръжен военен съд осъди на затвор от 11 до 20 години петте лица, виновни за убийството му. Руските власти отрекоха убийството му да е политическо. 

През 2022 г. журналисти на Bellingcat, The Insider и ВВС намериха доказателства, че в продължение на една година преди убийството Немцов е бил следен от човек, свързан с ФСБ. Вероятно този човек е имал отношение към други покушения срещу опозиционери, включително и Алексей Навални.

Разследването е установило, че човек с паспорт на името на Валерий Сухарев е следил Немцов по време на 13 негови пътувания в Русия. При едно от тях към Сухарев се е присъединил друг предполагаем сътрудник на ФСБ Алексей Кривощеков.

Дъщерята на Немцов – Жана, заведе делото срещу руските власти, защото те не желаят разследването да се съсредоточи върху "посегателство върху живота на обществен и държавен дял". Точно това е основната версия според Жана, която вярва, че баща ѝ е загинал заради разкритията си за ролята на Русия в конфликта в Украйна и заради десетките убити руски войници, ходили на тайни мисии там.

Доброволно на война: Грешката, за която Путин плаща скъпо (ВИДЕО)

Още към май 2022 година, руският президент Владимир Путин е заложил на "доброволчество" и по-активно сътрудничество с ултранационалисти...

Два месеца и половина след убийството на руския опозиционер Борис Немцов бе публикуван докладът му за съпричастността на руските власти във войната в Украйна, озаглавен: "Путин. Война". Макар след убийството следователите да иззеха всички компютри на Немцов, шепа последователи успяха да възстановят труда му въз основа на записи на разкази на семействата, припомня френското издание Le Monde. Представяйки документа в щаба на опозиционната партия РПР-ПАРНАС, един от близките съратници на Немцов Иля Яшин осъди „необявената война, подлата и цинична война, престъплението срещу целия руски народ“.

Докладът се базира на разказите на семействата на загинали руски войници, които са били изпратени в Украйна, предварително уволнени от армията. Сред тях са 70 десантчици, загинали през февруари в сражението за Дебалцово. Този град премина в ръцете на сепаратистите след подписването на Минското споразумение, което трябваше да стане основа за примирието под егидата на лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия. "Всички ключови успехи на сепаратистите са били осигурени от руската армия, заяви Яшин. – Първо руските военни масово преминаха границата през август 2014 година, когато проведоха контранастъпление, принуждавайки президента на Украйна Петро Порошенко да седне на масата за преговори в Минск". Вторият етап беше сражението за Дебалцово през февруари. Каквото и да е станало, не се казват имената на семействата на войниците, защото ги е страх.

Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна

Иля Яшин коментира, че "доброволците" или по-скоро наемниците получават от 60 хил. до 90 хил. рубли месечно. В това число има чеченци от батальона "Смърт". "Кадиров никъде не е отишъл, а бойците, служещи в неговите силови структури, активно участват в бойните действия в Източна Украйна. Първите чеченски бойци се появиха в Донбас още през май 2014 година, като попълнение на батальона "Изток" и взимаха активно участие в щурма на летището на Донецк", допълва още Яшин.

Година преди убийството Немцов бил следен от същите служители на ФСБ като Навални

Журналисти от Bellingcat*, The Insider* и BBC са открили доказателства, че година преди убийството на руския опозиционен политик Борис ...

Вижте още в ТАЗИ СТАТИЯ

И днес имаше хора, които отдадоха почит на лобното място на Немцов:

Руската милиция обаче също се намеси - защото едно от момичетата, дошли да почетат Немцов, сложи постер с надпис "Борба":

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа