Най-важното за деня: 29 октомври, 2022 година

3249
Най-важното за деня: 29 октомври, 2022 година
Снимка: Kremlin.ru

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 октомври.

РУСНАЦИТЕ ГУБЯТ И ПРИ БАХМУТ, УКРАИНСКИ ПРОБИВ В ЛУГАНСКА ОБЛАСТ ПОДЛУДИ КАДИРОВ

Информацията за украински пробив през магистралата Кремена – Сватово вече е официално потвърдена от Генералния щаб на украинската армия, макар и лаконично. В сутрешната сводка на щаба, публикувана във Фейсбук, се посочва, че е имало атака при Краснопоповка (Червенопоповка), при която са убити 20 руски ранени и са ранени 30. Снощи, в телеграм канала на руския пропагандист Семьон Пегов излезе информация за атаката срещу магистралата, но без големи подробности извън тези, че е била танкова. Мълчанието на Пегов е красноречиво – обичайно руските пропагандисти надуват фанфари за всеки запазен или спечелен метър.

УКРАИНЦИТЕ АТАКУВАХА ВТОРИЯ НАЙ-ГОЛЯМ КОРАБ НА РУСКИЯ ЧЕРНОМОРСКИ ФЛОТ (ВИДЕО)

Украинската армия е атакувала с дронове втория най-голям кораб, който е част от Руския черноморски флот - "Адмирал Макаров". Това се е случило в пристанището на Севастопол.

СЛЕД УСПЕШЕН УКРАИНСКИ УДАР ПО РУСКИЯ ЧЕРНОМОРСКИ ФЛОТ: РУСИЯ ОБЯВИ КРАЙ НА СДЕЛКАТА ЗА УКРАИНСКОТО ЗЪРНО

Русия се отказва от сделката, с която бяха установени зелени коридори за износ на зърно от Украйна през Черно море. Това става ясно от съобщение в канала в Телеграм на руското военно министерство.

МАСОВИ ИНФАРКТИ И СМЪРТНИ СЛУЧАИ НА ПРАЗНЕНСТВО ЗА ХЕЛОУИН В ЮЖНА КОРЕЯ (ВИДЕО)

Десетки смъртни случаи са станали факт по време на празненства за Хелоуин (Вси светии) в Сеул, Южна Корея.

ДАНИЕЛ МИТОВ: НЯМА ДА СЕ КОАЛИРАМЕ С БСП И "ВЪЗРАЖДАНЕ"

ГЕРБ няма да се коалира с БСП и "Възраждане", категорично заяви по Нова телевизия депутатът Даниел Митов. "Няма как да се коалираме с БСП и "Възраждане". „Възраждане“ искат да излизаме от ЕС и НАТО. А с БСП имаме чисто ценностно различни разбирания как се управляват публичните финанси на държавата".

ДАНИЕЛ ЛОРЕР: ЩЕ ПОДКРЕПИМ ПОЛИТИКИ НА ГЕРБ, С КОИТО СМЕ СЪГЛАСНИ

Ако ГЕРБ сформират кабинет с първия мандат, ще бъдем конструктивна опозиция. Тоест по политиките, по които сме съгласни, ще бъдем с тях. Това заяви в по Нова телевизия депутатът от „Продължаваме промяната” и заместник-председател на Комисията по икономика и иновации Даниел Лорер.

СМЯХ В ЗАЛАТА: РУСИЯ ЗА БИОЛОГИЧНИ ОРЪЖИЯ В УКРАЙНА - КОМАРИ И ПТИЦИ, ЗАРАЗЕНИ С ВИРУСИ (ВИДЕО)

Комари, които са заразени с опасни вируси и разпространявани с американски дрон. Птици, пренасящи опасни вируси и болести като бруцелоза и коронавирус – това е най-новото, което Русия успя да измисли по темата "биологични оръжия в Украйна". При това въпросните твърдения бяха изказани от руския представител в ООН Василий Небензя.

НИКОЛА МИНЧЕВ ОТ ПП: НЕ ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА ВЕЖДИ РАШИДОВ

Не, няма да искаме оставката на председателя на парламента. "Продължаваме промяната"(ПП) няма да внася искане за оставката на Вежди Рашидов. Това заяви зам.-председателят на 48-ото НС Никола Минчев пред бТВ.

В РУСКИТЕ СЛУЖБИ МНОЗИНА СМЯТАТ, ЧЕ ВОЙНАТА ВЕЧЕ Е ЗАГУБЕНА

Мария Дмитриева успява да избяга от Русия през Северна Африка до Париж, където подава молба за политическо убежище. Тя не може да понася случващото се в родината ѝ повече. "Искам убийствата да спрат. Не искам хората в Украйна да продължават да умират, не искам и руснаци да умират". 31-годишната жена е лекар. Казва, че е работила за три от руските служби за сигурност - последно за ФСБ. Войната в Украйна обаче я кара да обърне гръб на страната си.

СКОПИЕ ЩЕ ИЗПРАТИ ИСКАНЕ ЗА МАКЕДОНСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР В БЛАГОЕВГРАД

Утре в Благоевград отваря врати македонски клуб на частни лица и аз казах, че желаещите могат да отидат. Как е регистриран той, преценяват институциите в България, така както и създаването на български клубове у нас е преценка на нашите институции. Това заяви премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпрос след церемонията по откриването на ж.п. отсечката Куманово-Беляковце-Крива Паланка от паневропейския коридор 8. Откриването на клуба "Никола Вапцаров" утре в Благоевград бе съществен момент от събитието.

"ПТИЦАТА ВЕЧЕ Е СВОБОДНА": В КАКВО ИСКА МЪСК ДА ПРЕВЪРНЕ ТУИТЪР?

Придобиването на "Туитър" от Илон Мъск се разигра като шестмесечна драма, включваща грандиозни обрати и взаимни нападки. И всичко това пред очите на аудиторията от 230 милиона души, които използват приложението всеки ден. Споровете достигнаха връхната си точка, когато Мъск отговори на туит на главния изпълнителен директор на Туитър Параг Агравал с емотиконка, напомняща екскременти.

ДОКОГА ЩЕ СМЕНЯМЕ ЛЯТНО И ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ?

В неделя (30.10. срещу 31.10) отново ще трябва да местим часовниците. А в Брюксел пак трябва да се водят разговори за смяната на времето – тъй като въпросът не е отпаднал от дневния ред. Всъщност той трябваше отдавна да е вече решен – още през 2018 година ЕК предложи да се сложи край на смяната на лятното и зимното часово време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com