Най-важното за деня, 4 май 2023 г.

3548
Най-важното за деня, 4 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 4 май.

ПОЛИТОЛОГ: ПОВЕДЕНИЕТО МЕЖДУ ГЕРБ И ПП-ДБ Е КАТО В ДЕТСКАТА ГРАДИНА (ВИДЕО)

По-рано днес (4 май) лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди намерението си да не се коалира с ДПС и БСП, а да състави кабинет от личности, който да управлява няколко месеца. В Студио Actualno поканихме политолога и преподавател по политически науки Любомир Стефанов, за да коментира ситуацията.

БОРИСОВ: ПРАВИТЕЛСТВО НА ЛИЧНОСТИ ИЛИ ОТИВАМЕ В ПРОПАСТТА (ВИДЕО)

"Категоричен съм - или личности в правителство, които за един или  три месеца да управляват, но няма да допусна да ми залепите етикет - ясно ли е?", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента по повод коментарите за коалиция меджу ГЕРБ, ДПС и БСП, което според него е мокрият сън на ПП-ДБ, за да го бият на местните избори. "Няма да стане, няма да го позволим", подчерта Борисов. Той подчерта, че не ГЕРБ, а БСП и ИТН са управлявали с ПП и ДБ.

ГЕРБ СЪГЛАСНИ ПАРТИИТЕ, КОИТО ГИ ПОДКРЕПЯТ, ДА ИМАТ МИНИСТРИ

Ще преговаряме с всички партии, за да има кабинет. Ако ние се заинатим и кажем, че кабинетът ще е само на ГЕРБ, другите ще се опитат да го свалят. Трябва да се даде възможност на тези, които ни подкрепят, да имат и техни представители в кабинета като министри. А ние ще преценим дали да ги приемем или не. Няма да поставяме условия – партиите да преценят и да предложат кои лица ще се най-подходящи и дали ще са политически или експерти. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в ефира на Нова телевизия.

ГЕРБ ТЪРСИ СПОДЕЛЕНА ОТГОВОРНОСТ, ЗА ДПС ВТОРИЯТ МАНДАТ Е ОБРЕЧЕН (ВИДЕО)

Представители на ГЕРБ провеждат среща с представители на ДПС в зала "Запад".  Срещата идва след като преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ не постигнаха съгласие за мнозинство. Начална точка на разговорите с другите партии в 49-ото Народно събрание ще бъде програмата, с която ГЕРБ са се явявали на последните два избора. Освен с ДПС, представители на партията на Бойко Борисов ще се срещнат с БСП, ИТН и "Възраждане".

АТАНАСОВА: "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ОТНОВО НИ ПОТЪРСИХА ЗА РАЗГОВОРИ (ВИДЕО)

От "Продължаваме промяната" вече поискаха отново да обсъдим този път нашата управленска програма. Това обяви Десислава Атанасова от ГЕРБ пред медиите след като днес проведе срещи с ДПС, БСП и ИТН. Срещите дойдоха след като преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" не постигнаха съгласие за мнозинство.

АКО ПП-ДБ ПОЛУЧИ ВТОРИЯ МАНДАТ, ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРОГРАМАТА ЩЕ СА СЪЩИТЕ: МИЛЕН МАТЕЕВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Ако ПП-ДБ получи втория мандат, правителството и програмата ще са същите. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“. номинираният за министър на правосъдието в проектокабинета на ПП-ДБ Милен Матеев

"ПОСЛЕДЕН ШАНС": ТЪРГОВСКИЯТ РЕГИСТЪР ЗАБАВИ ОФАНЗИВАТА НА ГЕРГОВ ЗА ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР (ВИДЕО)

Търговският регистър е отказал да впише апорта в "Пълдин туринвест" на варненските акции от Пловдивския панаир. Това стана ясно от брифинг на депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" в Народното събрание. 

ПАРИ КАТО ШУМА: ГОРСКИ ШЕФОВЕ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР

Шефове на държавни горски предприятия в страната получават по-високи заплати от президента, премиера и председателя на Народното събрание. Това стана ясно след като министърът на земеделието Явор Гечев оповести възнагражденията на управителните съвети на държавните предприятия. Поводът е въпрос на депутата от "Възраждане" Петър Петров.

ИМПЕРИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ В БЪЛГАРИЯ - КАКВО СЕ СРИНА И ОСТАНА ЛИ НЕЩО?

Преди три години частната лотария в страната беше одържавена, а хазартният бос Васил Божков беше подгонен от прокуратурата. Тогава той излетя за Дубай и досега не се е връщал.  

ЕКСПЕРТ: НЕТИПИЧНО Е, ЧЕ ВЗРИВЪТ СРЕЩУ ГЕШЕВ Е ПОСТАВЕН ПОД НИВОТО НА ПЪТЯ

Или грешка, или организиралите случилото се са искали да сплашат главния прокурор. Това заяви Пламен Василев, експерт по тероризъм, който е бил на мястото, където се взриви бомба, докато кортежът на главния прокурор Иван Гешев е минавал.

ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА И БИЛЯНА ПЕТРОВА СЪДЯТ ПРОКУРАТУРАТА ЗА 200 000 ЛЕВА

Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa, излежаващи в момента присъди за подкуп, са завели гражданско дело и претендират за oбщo 200 000 лeвa  oбeзщeтeниe oт пpoĸypaтypaтa, както и от пpaвoпpиeмниĸa нa зaĸpитититe cпeцcъдилищa. 

ПРОПУКА ЛИ СЕ РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ - ВСИЧКО ЗА ДРОНОВЕТЕ, АТАКУВАЛИ КРЕМЪЛ (ВИДЕО)

През нощта на 3 май два дрона атакуваха Кремъл - работната резиденция на руския президент Владимир Путин, който се издирва от международния наказателен съд в Хага.

ОЦЕНКА ОТ САЩ: ДРОНОВЕТЕ НАД КРЕМЪЛ СА РУСКА ИНСЦЕНИРОВКА (ВИДЕО)

Русия най-вероятно е организирала и инсценирала атаката с дронове срещу Кремъл като част от кампанията да втвърди настроенията в руското общество и да продължи без вътрешни проблеми курса на мобилизация на цялата държава. Затова и атаката беше представена от Кремъл като опит за атентат срещу Владимир Путин. Това категорично заключение направи американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в своя дневен анализ.

НАТИСК В САЩ ИМА: БАЙДЪН ДА ТЪРСИ МИР, НЕ МОЖЕ ДА ПОМАГАМЕ ВЕЧНО НА УКРАЙНА

От декември 2022 година руското правителство и медиите непрекъснато говорят за предстоящата масирана руска зимна офанзива. За това говориха и източници от западното разузнаване. В действителност се оказа, че или руснаците са решили да задържат ударната си мощ, или са я пропилели на парче, тъй като са били принудени да се бият с украинците по цялата фронтова линия от 1000 километра. През последните няколко месеца украинската страна вече говори за предстоящата масирана офанзива. Но дори и Украйна да тръгне в атака, едва ли ще постигне значителен пробив. Това пише в гледна точка, публикувана в американското издание 19FortyFive*, чиято основна опорна точка е как никой не може да победи и затова трябва да се търси по-силно някакъв приемлив мир.

ДА ЗАРЕЖЕМ НАТО И ДА ПРАВИМ ДРУГИ ВОЕННИ СЪЮЗИ: ПРИЗИВ НА МЕДИЯ, БЛИЗКА ДО ТРЪМП

 

Когато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори за бъдещето на Украйна като член на Алианса, той вероятно не е казал нищо, което руското разузнаване да не знае. Според него всички членове на НАТО са се съгласили Украйна да стане член на Алианса веднага щом спечели конфликта с Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com