Пари като шума: Горски шефове с по-високи заплати от президент и премиер

7745
Пари като шума: Горски шефове с по-високи заплати от президент и премиер
Снимка: istock

Шефове на държавни горски предприятия в страната получават по-високи заплати от президента, премиера и председателя на Народното събрание. Това стана ясно след като министърът на земеделието Явор Гечев оповести възнагражденията на управителните съвети на държавните предприятия. Поводът е въпрос на депутата от "Възраждане" Петър Петров.

5 145 лв. е основната депутатска заплата в новия парламент. Председателят на сегашното Народно събрание ще получава 10 000 лева месечно възнаграждение. За миналата година основната заплата на депутат е била 4858 лв. Заплатите на депутатите се изчисляват на базата на средната работна заплата в обществения сектор в последния месец на тримесечието. 

Президентът на страната получава двойно на основното депутатско възнаграждение. Тоест миналата година той е получавал 9716 лв. месечно, а тази година – 10 290 лв.

Премиерът пък получава приблизително една депутатска заплата плюс още 55% от нея. Тоест за миналата година месечното възнаграждение на министър-председателя е било около 7529 лв., а тази година приблизително 7974 лв.

Каква е ситуацията при горските шефове обаче?

Дунчев: Нинова се опитва да овладее горската система

Когато премиерът Кирил Петков разбра, че схемите в горите продължават, той уволни зам.-министъра Атанас Добрев, който не предприе нищо,...

За миналата година средномесечното възнаграждение на директора на най-голямото горско дружество у нас – Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян е било 12 151 лева. За първото тримесечие от настоящата година заплатата му е скочила и тя е вече средно 14 377 лева. Това е повече от заплатата на премиера плюс тази на един депутат.

ОЩЕ: Огромен наплив в поръчка за горски пътища в Смолянско за 60 млн. лв.

Председателят и членът на Управителния съвет в ЮЦДП преди година са получавали месечно по 4170 лв., но тази година техните заплати също са увеличени драстично. За първите три месеца на годината те вземат средно по 7188 лева.

В Североизточното държавно предприятие (СИДП) – Шумен, още миналата година на директора са начислявани средно по 12 013 лв. месечно. От началото на 2023-та заплатата му е увеличена с 2 000 лева. Председателят и членът на Управителния съвет преди година са получавали средно по 4170 лева, а тази – по 4680 лв.   

В Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП) – Габрово, директорът е бил с възнаграждение средно от 11 099 лева на месец през 2022-ра, а от началото на настоящата година – 12 465 лв. Председателят и членът на Управителния съвет са се разписвали преди година на 4158 лева, а от началото на тази – за 6325 лв. месечно.

Земеделският министър даде малко информация за назначенията в горските стопанства

Двама са хората, които заемат управленски постове в горските стопанства в България, без да са ги спечелели на конкурс. Става въпрос за ...

Директорът на Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП) в Сливен в миналата година е получавал средно по 9314 лв. месечно, а от началото на 2023-та – по 11 356 лв. Председателят и членът на Управителния съвет преди година са се подписвали под заплата от 4614 лв., а от началото на настоящата година заплатата им е 5678 лв.

На целия този фон сравнително най-скромни са възнагражденията на ръководния състав на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) в Благоевград. Директорът преди година е бил със заплата от 8520 лв., а сега – 9094 лв. Преди година средната заплата на председателя и члена на Управителния съвет е била 3894 лв., а сега – 4680 лв.

ОЩЕ: Освобождаването на зам.-земеделски министър вещае сериозни трусове  

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com