Най-важното за деня, 6 май

4409
Най-важното за деня, 6 май
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 6 май.

ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР: МИГ-29 ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛЕТЯТ

Ръководството на Министерството на отбраната не чака. Ние сме започнали процеса на модернизация. Очаквам до края на 2023 г. да бъдат сключени три договора – два със сухопътните ни войски и един за въздушните ни войски. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в ефира на bTV.

"СПЕСТЕНИ МАТЕРИАЛИ, ЛОШО СТРОИТЕЛСТВО И ЛИПСА НА КОНТРОЛ": ИЗВОДИ НА ЕСКПЕРТИТЕ ЗА СЕВЕРНАТА ТАНГЕНТА (ВИДЕО)

През месец февруари след проверка стана ясно, че една трета от заложения по проект асфалт, който трябва да е 20 сантиметра, липсва в основния асфалт на Северната скоростна тангента на София. Това беше потвърдено и в края на април след обследване на пътя от експерти на Европейския център за транспортни политики. Какви са изводите от втората проверка? В Студио Actualno.com поканихме експерта Диана Русинова от ЕЦТП, за да ни разкаже.

РАДЕВ: ГОДИНИ НАРЕД СЕ ИЗВЪРШВАХА НЕГРАМОТНИ И КОРИСТНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ С ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, с насаждани илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете в средата за сигурност. Бездействието и пагубните решения бяха измивани в колективната безотговорност. Това заяви президентът Румен Радев на парада по случай 6 май.

ПЕТКОВ: ИМА ДВЕ ХИПОТЕЗИ ЗА АТЕНТАТА СРЕЩУ ГЕШЕВ – СПЛАШВАНЕ И ИНСЦЕНИРОВКА

 

Има две хипотези за взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев – сплашване и инсценировка. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в ефира на Дарик радио. Повод за коментара му е изнесената информация от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента, че при инцидента семейството на главния прокурор не е било в колата, както беше обявено в първите часове след взрива.

ПСУВНИТЕ НА ПРИГОЖИН, ЕВАКУАЦИЯ В ЗАПОРОЖИЕТО: КРЕМЪЛ МИСЛИ КАК ДА ОПАЗИ ВЗЕТОТО В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Серията от емоционални видеа на руския олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин, в които той псува руското военно министерство (конкретно руския военен министър Сергей Шойгу и началник-щаба и командващ руските сили в Украйна генерал Валерий Герасимов) и обявява как ЧВК Вагнер се изтегля от Бахмут на 10 май подсказват, че руското военно командване вече не счита Бахмут за такъв приоритет и се готви по-усилено за отбрана предвид очакваната украинска контраофанзива. Такава оценка дава в дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

В КАКВО СЪСТОЯНИЕ Е БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ДНЕС?

 

България има за президент генерал от запаса, който е политикът с най-висок рейтинг, почти десетилетие я управляваше човек също с генералски лампази, но професията на пазители на родината така и не стана по-атрактивна. Приетият наскоро доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2022 г. констатира проблемите, които вместо да се решават, се задълбочават - технологично изоставане и недостиг на кандидати, най-висок при офицерите и войниците.

БРОНИРАНИ БОЛНИЦИ В АВТОБУСИ ЩЕ СПАСЯВАТ РАНЕНИТЕ НА ФРОНТА В УКРАЙНА (СНИМКИ)

 

Румънски активист събира пари за бронирани мобилни болници за Украйна. Тяхната цел ще бъде да спасяват украински бойци на фронта, като идеята за създаването им е вдъхновено от историята на един загинал войник, който идъхва на път от окопите към най-близката болница.

ЛЕК СПАД В БРОЯ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 134 са новите заразени за денонощие, като те бележат спад от 21 спрямо предходния отчет, когато бяха отчетени 155 случая. 

"КЪДЕ СА БОЕПРИПАСИТЕ?": НАПРЕЖЕНИЕТО В МОСКВА ЕСКАЛИРА

Докато Украйна се подготвя за дългоочакваното контранастъпление в окупираните от руската армия територии, проблемите за руските въоръжени сили изглежда стават все по-сериозни. Напрежението между политическото ръководство на Русия и сражаващите се на руска страна в Украйна ескалира, след като ръководителят на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че той и войниците му ще напуснат дълго оспорвания Бахмут на 10 май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение разлюля района на Сливница

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Кирил Петков: След заплаха за живота ми се възложи постоянно полицейско присъствие пред дома ми

Коментар №3 на седмицата: Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Коментар №2 на седмицата: Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Коментар №1 на седмицата: Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

Прогноза за времето - 18 май 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество