"Спестени материали, лошо строителство и липса на контрол": Изводи на ескпертите за Северната тангента (ВИДЕО)

18194

През месец февруари след проверка стана ясно, че една трета от заложения по проект асфалт, който трябва да е 20 сантиметра, липсва в основния асфалт на Северната скоростна тангента на София. Това беше потвърдено и в края на април след обследване на пътя от експерти на Европейския център за транспортни политики. Какви са изводите от втората проверка? В Студио Actualno.com поканихме експерта Диана Русинова от ЕЦТП, за да ни разкаже.

"Направихме 4 теста на Северната скоростна тангента. Първият беше за пътните знаци и маркировки, тества ги харватска акредитиридана лаборатория. Втората стъпка беше оглед с георадар, а третата - проби от платното на всеки 2 километра", разказа тя.

"Това, което виждате, са резултатите от единия участък, който е по-близо до село Мрамор, който е правен от един изпълнител. Вие виждате 22 сантиметра асфалт, при заложени в проекта заложени 20 сантиметра. При другия изпълнител асфалтът е само 13 сантиметра", допълни Русинова, анализирайки снимки, публикувала в социалните мрежи преди няколко дни.

По думите ѝ при едната проба видимо липсва един слой от асфалтовото покритие.

"Според колегите от Хърватия и Австрия става въпрос за занижен контрол от страна на надзора по време на полагането на асфалта. Той е полаган или при неблагоприятни метеорологични условия или при ниска температура. Затова се получават тези шупли, които се виждат на снимките", каза още тя. Още: Северната тангента: Това се случва, когато си поръчате път от AliExpress (ВИДЕО)

"Последният тест, който направихме, е да тестваме каква е товарителността на този път, тоест - може ли да понесе трафик от 12-тонни ТИР-ове, които разрушават тази настилка. На практика Северната тангента се оказва, в частта между Ботевградско шосе и Чепинско шосе, е неподходяща за толкова тежки автомобили", разказа още тя.

Според нея проблемът идва от спестяване на материали при строителството на пътища у нас. "Най-голямата победа, която постигнахме след 4-годишни усилия, е, че доказахме, че в България става въпрос за некачествено строителство. Понеже се появиха приказки, че ставало въпрос за лоша геология, за подземни езера, които започнали да излизат, всъщност - съвсем спокойно можем да кажем, че става въпрос за лошо строителство. Това е заключението на експерти, които са признати и от Европейския съд, тъй като те са участвали в много арбитражни дела", аргументира се тя.

"Очевидно трябва да търсим помощ отвън, защото ние не можем да бъдем обективни и честни. На някои хора им беше по-лесно да изкарат мен и моите колеги некадърни, необразовани и неуки, вместо да си признаят, че са сгрешили и че някой си е затворил очите", добави още Русинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю