Намалят сериозно заплатите в ББР

8851
Намалят сериозно заплатите в ББР
Снимка: БГНЕС

До края на седмицата заплатите на членовете на надзорния и управителния съвет на ББР ще бъдат намалени в пъти. От Министерството на икономиката съобщават пред “24 часа”, че те ще са равни на нормалните за банковия сектор. Това вероятно означава, че ще бъдат 15 хил. - 17 хил. на месец, колкото са средните възнаграждения в сектора.

Бонуси няма да бъдат отменяни, но ще се определят спрямо ефективното изпълнение на целите на банката и ще бъдат съобразени с препоръките на Европейската банкова асоциация. Причина за орязване на заплатите е, че бившите шефове на ББР са получавали заплата до 60 хил. лв. в някои месеци. Част от компенсациите и възнагражденията са с размери, които ме накараха да ахна, заяви в сряда министърът на икономиката Кирил Петков, след като обяви, че банката вече има ново ръководство.

Кирил Петков: Вписаха новото ръководство на ББР в регистъра, вече наистина ще е банка за малките

Вписаха в Търговския регистър новите Надзорен и Управителен съвет на Българската банка за развитие. Това обяви на брифинг министърът н...

“Вярно е, че това е на база заплата, бонус, но говорим за огромни суми на месец за една банка, която е финансирана с нашите данъци, безумно е!”, възмути се Петков. Една от първите задачи на новата управа ще бъде спирането на подобен тип компенсации към заплатата. “Който иска да работи за тези пари, да работи в частния сектор, а не да са от нашите данъци”, категоричен бе министърът. Петков ще намали заплатите на надзорния съвет, тъй като се определят от министъра на икономиката, а надзорния - на управителния съвет. Това обаче не се отнася за председателя на надзора Стамен Янев, който не получава възнаграждение от банката, а от поста си като директор на агенцията за инвестиции.

Новото ръководство на ББР вече е вписано в Търговския регистър, каза още Петков в сряда. Това става при третия опит за смяна. Досегашните бяха блокирани заради жалба на старите управители. Петков се е отказал от намеренията си да съди бившите шефове на банката. Радвам се, че решиха да не влизат в конфликти, допълни икономическият министър. Така в надзора на ББР вече са Валентин Михов и Васил Щонов, третият член е Стамен Янев. Членове на управителния съвет стават Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев като изпълнителни директори и Крум Георгиев.

С встъпването на новите мениджъри реално ще старира и промяната на кредитите, отпускани на малките и средните фирми, които ще са до 5 млн. лв. Вече имаме надзор, който е професионален, фокусиран върху целите, с много висок образователен лиценз, каза още Петков. Министърът добави, че правителството е одобрило и допълнителни пари за малките предприятия с оборот над 500 хил. лв. Така общо бюджетът за грантовата помощ става 182 млн. лв. С парите ще бъдат подкрепени около 3700 фирми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com