Напрежение и словесни престрелки около Ректората

27064
Напрежение и словесни престрелки около Ректората
Снимка: БГНЕС

Напрежението нараства около Ректората на Софийски университет, където днес се провеждат демонстрации „за” и „против” повторната окупация на учебното заведение. Пред входа при бариерите са се събрали хора с различни виждания за ситуацията и до момента само си разменят словесни обиди, съобщава БГНЕС.

Едната група скандира "Окупация!" и „Червени боклуци”, а другата - "Окупаторите вън!" и е издигнала плакати с надписи „Освободете Софийския университет!”. От втората група казват, че искат да учат и не смятат, че тази форма на протест е удачна.

Академическият съвет на СУ иска край на окупацията

Академическият съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" иска да се освободи сградата на Ректората, съобщиха от Алма Мате...

Двете групи са разделени от кордон полицаи. Няколко младежи се опитаха да пробият окупацията и създадоха напрежение. Борис Боев, докторант в университета, разказа, че около 20 души, противници на окупацията са вече вътре в двора и ще обявят свободна зона.

Сред присъстващите е и Радан Кънев от Реформаторския блок, който скандира „Вървете в Москва” и „Извинете се за 2.5 млн. напуснали българи”.

По-рано днес стана ясно, че ректорът на СУ проф. Иван Илчев е сезирал прокуратурата във връзка с окупацията.

„Надявам се, че скоро ще приключи тази криза и ще успеем да наваксаме. Както виждате, тези, които са завзели университета, не се интересуват от интересите на студентите”.

Ректорът на Софийския университет е сезирал прокуратурата за окупацията

Подадени са документите в Прокуратурата във връзка с окупацията на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Това съобщ...

Ректорът на Софийския университет обаче не посочи какво ще се случи със сесията на студентите, ако все пак окупацията продължи по-дълго.

Той обаче издаде заповед за забрана на достъпа до Ректората. "На основание чл. 29, ал. 2, т. 10 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и във връзка с настъпилата извънредна ситуация в резултат от окупацията на сградата на Ректората със своя заповед ректорът проф. дин Иван Илчев забрани днес, 27 януари 2014 г., достъпа и пребиваването в сградата на Ректората. Изключение правят само охраната на Университета и изрично упълномощени от ректора лица", съобщиха от СУ.

По-рано днес от Алма Матер съобщиха, че Академическият съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" иска да се освободи сградата на Ректората. Съветът, който се събра вчера на извънредно заседание, настоява ректорското ръководство незабавно да предприеме всички законови мерки, предвидени в българското законодателство и правилниците на Софийския университет, за освобождаване на сградата на Ректората, осигуряване на достъп на всички преподаватели, студенти и служители в нея и използването й само за целите на висшето образование и академичната автономия.

Ръководството на Софийския университет от своя страна заяви категорично, че окупацията на Ректората е недопустима. "Действията на малка група граждани, част от които дори не са от академичната общност на Алма Матер, в най-голямата сграда в София, която е публична държавна собственост и национален паметник на културата, пречат на десетки хиляди наши студенти и техните близки, както и на преподавателите и служителите от администрацията", се казва в официалната позиция на ректорското ръководство.

То оценява прогонването на университетската охрана вчера като престъпление, а самата окупация като завземане на държавна публична собственост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com