Напрежение между земеделския сектор и властта: Животновъди готови за протест

4439
Напрежение между земеделския сектор и властта: Животновъди готови за протест
Снимка: БГНЕС

Напрежение възникна между земеделския сектор и властта. Новината потвърди за Actualno.com Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той уточни, че секторът е в протестна готовност, заради липса на диалог с МЗХ.

Той твърди, че напрежението вече е към управляващата коалиция. „Ето - днес на икономическа комисия отпадна забраната за внос от Украйна. Ние искаме не само да продължи, а да се разшири. Всичко това рефлектира и убива българските производители“, смята Караколев. ОЩЕ: Обрат: България се отказва от забраната за внос на украинско зърно

Протестна готовност

Караколев обяви, че може би в утрешния ден земеделците ще направят щаб за действия с цел да се направят блокади и протести в цялата страна.

Той подчерта, че ако и тогава няма решение, ще „изсипят цялата техника и животни“ пред министерството. ОЩЕ: Земеделци излизат и протест и искат среща с министъра

Има или няма диалог?

Симеон Караколев заговори за липса на комуникация с Министерство на земеделието, както и за отказ от такава от страна на властта.

„Липсва диалог и комуникация. Там явно не знаят къде се намират. Просто е чудо в момента. Всеки се оправдава с другия, с третия и никой не поема отговорност. Най-вече не предприемат никакви действия“, смята Караколев. Според него в министерството нямат хабер от проблемите на сектора.

Междувременно днес министърът на земеделието Кирил Вътев заяви, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не е отказвало диалог на браншовите организации от сектор „Земеделие“. Той информира, че МЗХ е поканило на среща всички организации, които декларират стачни намерения в социалните мрежи. Той подчерта, че твърденията за липса на диалог не са основателни. ОЩЕ: Полша ще удължи забраната за внос на украинско зърно

Министър Кирил Вътев

„Абсолютно всички, които са заявили претенции, че няма комуникация, са взели участия в консултативните съвети по мляко, месо, плодове и зеленчуци, поземлени отношения, и никой не е пренебрегнат“, подчерта той.

Министър Вътев съобщи, че процедурата за подпомагането на земеделските стопани заради войната в Украйна се придвижва своевременно.

Относно исканията за незабавно изплащане на средства, той информира, че 150 млн. лв. от втория транш от кризисната помощ са разписани от Министерството на финансите, има постановление на МС и са изпратени за нотификация на Европейската комисия, което отнема технологично време около две седмици. Останалите 63 млн. по тази помощ ще се придвижат по същата процедура.

„Тези процеси се движат по времеви процедури, не можем да ги ускорим или забавим“, коментира министърът.

Той увери, че МЗХ придвижва своевременно и останалите процедури в помощ на земеделските производители, включително държавната помощ за пропаднали площи.

„Изслушваме всеки, очакваме да се формулира проблем, да се предложи решение и успешен модел, който функционира някъде – у нас или някъде по света“, заяви министърът на земеделието и храните. ОЩЕ: Фермери поискаха идея на земеделския министър да влезе в закон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com