Негодна за консумация е водата от уличните чешми в Шумен

20176
Негодна за консумация е водата от уличните чешми в Шумен
Снимка: Thinkstock

След направени от РЗИ-Шумен установяват, че само водата от чешмата в кв. „Дивдядово” до комплекс „Бохеми” отговаря на санитарните изисквания и е подходяща за пиене.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите по пътя за кв. „Дивдядово”, в кв. „Дивдядово” на ул. „Поройна” и чешма № 2 по пътя за село Лозево. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, предупреждават от РЗИ.

В Шуменско изгоря 15 декара иглолистна гора

15 декара иглолистна гора в землището на село Кочово е напълно унищожена вследствие на пожар, съобщи DarikNews.  Сигналът е получ...

Риск за здравето крие и консумацията на вода от чешмите до комплекс „Кьошковете”, в кв. „Боян Българанов” до КЕЧ и до Бабешкия мост, и тази до бившата ТПК „Пчела”. При лабораторния анализ е отчетено, че водата от тези четири чешми не отговаря на здравните норми по химични и микробиологични показатели и съответно не бива да се ползва за питейно-битови цели.

Двойно повече нитрати показват пробите, взети от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” в Шумен – при максимално допустими стойности 50 мг/литър, при анализа са отчетени количества от 103 мг/л., като здравните експерти съветват водата с повишено съдържание на нитрати да не консумира от малки деца.

ОТ РЗИ – Шумен уточняват, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници, което зависи изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна дезинфекция, информира topnovini.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество