Нелегалните мигранти бягат от България, а миграционният натиск спада

852
Нелегалните мигранти бягат от България, а миграционният натиск спада
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-много нелегално влезли в страната чужденци са задържани от полицията при опита им не да влязат, а да напуснат страната. Това стана ясно от отчет на главния секретар на МВР Георги Костов.

За първото шестмесечие на 2016 г. има 7 009 лица задържани, влезнали нелегално в страната. Миналата година за същия период задържаните са 10 456 души. Прави впечатление, че най-много от задържаните са на изход, близо 4080 души. По-голямата част от тези лица са били задържани на вход и във вътрешността на държавата и след като са минали процедурите за получаване на статут са напуснали, предаде БНТ.

Рекорден брой мигранти от страни от ЕС в Германия през 2015

Рекорден брой имигранти от други страни от Евросъюза са пристигнали в Германия през 2015 г., съобщава в. „Велт“, като се по...

При задържаните във вътрешността на страната също се наблюдава спад - 25% по-малко в сравнение с миналата година. Намаление от 40% има и при задържаните на вход на границата ни с Турция. 

Другият обективен критерий за миграционен натиск е броят на доброволно отказалите се лица да влязат в страната ни. С 34% по-малко са опитите на мигрантите да преминат страната. Това са лица, които са опитали да преминат през "зелена" граница, но са респектирани от полицейско присъствие и оградно съоръжение. 

По думите на главния секретар няма регистрирана конкретна заплаха за страната ни, но са взети всички възможни мерки за опазване на границата. Не можем обаче да изключим потенциалната възможност, тъй като имаме достатъчно многобройно присъствие на чуждестранни граждани и от рискови страни, и от страни потенциални мишени на терористични единици. Затова се предприети всички възможни мерки за сигурност. 

"Обменът на информация е ключов. При нас цялата среда е специфична, защото потенциалните цели са чуждестранните граждани, потенциалните извършители също. Сега смело мога да твърдя, че с нашите партньори от правоприлагащите структури на ЕС има добра комуникация и пълно сътрудничество", каза Георги Костов.

Сърбия и Унгария разкриха канал за трафик на мигранти

Сръбската и унгарската полиция разкриха мрежа за нелегален трансграничен трафик на мигранти и арестуваха осем души от организирана пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...