Нено Димов изключи 10 декара земи от природен парк "Витоша"

4225
Нено Димов изключи 10 декара земи от природен парк "Витоша"
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разписал в края на ноември месец 2017 г. решение, с което десет декара земя ще бъдат изключени от защитената територия на природен парк "Витоша". Решението е обнародвано в първия брой на Държавен вестник от 2 януари 2018 г.

Аргументите за меко казано спорното решение са странни - на парцелите с обща площ 10 дка им липсват "изискуемите качества на имотите за продължаване на включването им в границите на защитената територия". В защита на тезата си екоминистърът се позовава на мотивите на съдебно решение от 27 август 2016 г. на тричленен състав на ВАС, потвърдено с решение от април 2017 г. на петчленен състав на ВАС, че имотите не отговарят на изискванията за защитена територия, не представляват продължение на естествени екосистеми, нямат характерни ландшафти и обекти на неживата природа.

Общината няма как да контролира концесионера на ски съоръженията на Витоша

Общината няма инструменти за контрол на това, дали работя съоръженията на Витоша. Вината за това е на мнозинството, което е продало акт...

Димов разпорежда след влизане в сила на заповедта му Регионалната екоинспекция на София да отрази промените в границите на защитената територия в кадастралните карти и в Държавния регистър на защитените територии при министерството на екологията. Става дума за поземлени имоти 68134.2095.640 и 68134.2096.391 по кадастралната карта и кадастралните регистри на столицата.

Екологът Тома Белев, който е бивш директор на парка, коментира в социалните мрежи, че това е  първото намаляване на територията на парка от 1934 г. насам

Заповедта на министъра може да бъде обжалвана пред Върховния административен съд в едномесечен срок от обнародването в Държавен вестник, т.е. до 2 февруари 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com