X
 
 

"Витоша ски": Готови сме да изслушаме всяко предложение за модернизация на Витоша

675 3
photo of "Витоша ски": Готови сме да изслушаме всяко предложение за модернизация на Витоша
Снимка: БГНЕС
По повод дадената днес (11 януари) пресконференция от общински съветници на ДСБ и Зелените в Столичен общински съвет за бъдещето на Природен парк "Витоша", "Витоша ски" изразява радост от факта, че след 10-годишни разговори с тези две партии имаме обща визия за туризма във Витоша. Това заявяват от "Витоша Ски" в писмо до медиите.

Конкретно в писмото е посочено, че фирмата е напълно съгласна с общинския съветник на ДСБ Марта Георгиева, която поиска "цялостен план за развитието на ски и други спортове, проучване на възможностите за нови писти и връзка между съществуващите без излишна сеч и премахване на морени". "Десет години предлагаме идентични стъпки, като сме разработили и цялостен план за създаване на ски зона "Алеко", казват от "Витоша ски". И посочват, че планът не е реализиран заради действия на зелени организации в съда, а след това, в Закона за горите, де факто било забранено да се направят въпросните стъпки: "По-специално, това са изискванията за смяна на предназначение на земята под спортната инфраструктура, която е изрично забранена от действащия план за управление на парк Витоша – своеобразен параграф 22".

ДСБ, Да, България и "Зелените" искат Фандъкова да ревизира договора с "Витоша ски"

ДСБ, "Да, България" и "Зелените" призоваха Столична община да ревизира приватизационния договор за Витоша с "Витоша ски". Това стана на...

"Преди две години отправихме и публична покана към всички експерти в сферата, че сме готови да приемем всяко юридически издържано решение за модернизиране на съоръженията в парк "Витоша". Към днешна дата, не е постъпило нито едно такова предложение, включително от редица политически партии и НПО-та, заявяващи, че знаят как това да се случи. И днес препотвърждаваме готовността си да приемем всяка юридически валидна идея и да развием планинската инфраструктура в рамките на закона", заявяват от дружеството и изявяват готовност "да изслушат" Марта Георгиева или друг общински съветник, ако са открили юридически издържан начин за модернизация на съоръженията във Витоша.

Предистория

Припомняме, че една от основните точки на конфликт са точно лифтовете и влековете - бившият директор на парка и лице на "За да остане природа в България" Тома Белев твърди, че в сегашния план за управление е предвидено да има подмяна, но не и строеж на нови съоръжения или изграждане на ски писти. От "Витоша ски" пък казват, че планът не съответства на Закона за горите и Закона за устройство на територията, защото трябва да се промени предназначението на земята, на която са изградени лифтовете, обслужващи ски зона "Алеко", а планът не позволява изключване на земи от горския фонд. Отделно трябва да се подменят фундаментите и стълбовете на лифта, а това е строителство т.е. забранена дейност на горски територии. Белев контрира, че в чл. 54 от Закона за горите пишело, че станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, могат да се правят и в горски територии.

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Ивайла 3 Ивайла преди 10 месеца Профил на трол?
  Това от Витоша ски го казаха още преди няколко години и тогава всички еколози дето бяха големите всезнайковци се изпокриха в миши дупки. Сега пак се почва старата песен на нов глас като разчитат на това, че хората са забравили какви са ги говорили и вършили тогава. То едни и същи опорни точки се повтарят постоянно.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 11 месеца Профил на трол?
  Според параметрите посочени в проекта на Витоша ски на един скиор в зона “Алеко” се падат по около 180 кв. м, колкото един голям апартамент. Да караш ски в апартамент е безопасно и удобно, също като да ходиш на море в банята си ползувайки леген. Съобразно даденостите на района, могат да пребивават не повече от 2000 скиора. Скиорът се нуждае, като всеки човек, от места за задоволяване на естествени виж още ›› те си физиологични нужди – за хранене, за почивка, да се стопли, тоалетни, да пийне с компания по едно “чайче” след ските, да се преобуе и други в този ред на мисли. При децата се изискват и допълнителни условия. На Витоша трябва да се работи комплексно и поетапно. Переспективни за развитие ски зони са /от Изток на Запад/. 1. Ски зона “Академик” /над с. Железница/, с възможност за разработване и ползуване на топлите минерални извори в селото. Около 500 души. 2. Ски зона “Алеко” с 4 главни дяла: 2.1. “Лалето”-Резньовете-Меча поляна-Масловица;-слизане през х. Северина /междинна станция/ – от там Езерата- Симеоново или Хайдушки чукар- Бистрица. 2.2. “Стената” – Заека - х. Алеко – пам. Романски 2.3. Ски път Черни връх-Заека 2.4. “Спас”; - слизане през Платото – Петров гроб- Сълзица – бай Кръстьо-Драгалевци. - Общо: около 2000 души 3. Ушите – Тинтява- х. Момина скала – Планинец; слизане през Малинажа- Старчески поляни-Бялата вода-Княжево. Около 1000 души 4. Конярника и х. Звездица – Ветровала и Офелийте /х. Фонфон да се възстанови/ - слизане през Златните мостове – Дупка – Княжево или Златните мостове – Владая. Общо: около 1000 души
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • БОРО 1 БОРО преди 11 месеца Профил на трол?
  Това е пример по учебник за ПАРАГРАФ 22...Трябва да се "благодари" на създдателите му явно...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
Дневен хороскоп за 14 декември

Овен Вашите действия могат да доведат до триумф и успех. Не отлагайте за утре срещите, общуването, любовните признания. Дреболиите мог...

Последно в Актуално