"Витоша ски": Готови сме да изслушаме всяко предложение за модернизация на Витоша

1663
"Витоша ски": Готови сме да изслушаме всяко предложение за модернизация на Витоша
Снимка: БГНЕС

По повод дадената днес (11 януари) пресконференция от общински съветници на ДСБ и Зелените в Столичен общински съвет за бъдещето на Природен парк "Витоша", "Витоша ски" изразява радост от факта, че след 10-годишни разговори с тези две партии имаме обща визия за туризма във Витоша. Това заявяват от "Витоша Ски" в писмо до медиите.

Конкретно в писмото е посочено, че фирмата е напълно съгласна с общинския съветник на ДСБ Марта Георгиева, която поиска "цялостен план за развитието на ски и други спортове, проучване на възможностите за нови писти и връзка между съществуващите без излишна сеч и премахване на морени". "Десет години предлагаме идентични стъпки, като сме разработили и цялостен план за създаване на ски зона "Алеко", казват от "Витоша ски". И посочват, че планът не е реализиран заради действия на зелени организации в съда, а след това, в Закона за горите, де факто било забранено да се направят въпросните стъпки: "По-специално, това са изискванията за смяна на предназначение на земята под спортната инфраструктура, която е изрично забранена от действащия план за управление на парк Витоша – своеобразен параграф 22".

ДСБ, Да, България и "Зелените" искат Фандъкова да ревизира договора с "Витоша ски"

ДСБ, "Да, България" и "Зелените" призоваха Столична община да ревизира приватизационния договор за Витоша с "Витоша ски". Това стана на...

"Преди две години отправихме и публична покана към всички експерти в сферата, че сме готови да приемем всяко юридически издържано решение за модернизиране на съоръженията в парк "Витоша". Към днешна дата, не е постъпило нито едно такова предложение, включително от редица политически партии и НПО-та, заявяващи, че знаят как това да се случи. И днес препотвърждаваме готовността си да приемем всяка юридически валидна идея и да развием планинската инфраструктура в рамките на закона", заявяват от дружеството и изявяват готовност "да изслушат" Марта Георгиева или друг общински съветник, ако са открили юридически издържан начин за модернизация на съоръженията във Витоша.

Предистория

Припомняме, че една от основните точки на конфликт са точно лифтовете и влековете - бившият директор на парка и лице на "За да остане природа в България" Тома Белев твърди, че в сегашния план за управление е предвидено да има подмяна, но не и строеж на нови съоръжения или изграждане на ски писти. От "Витоша ски" пък казват, че планът не съответства на Закона за горите и Закона за устройство на територията, защото трябва да се промени предназначението на земята, на която са изградени лифтовете, обслужващи ски зона "Алеко", а планът не позволява изключване на земи от горския фонд. Отделно трябва да се подменят фундаментите и стълбовете на лифта, а това е строителство т.е. забранена дейност на горски територии. Белев контрира, че в чл. 54 от Закона за горите пишело, че станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, могат да се правят и в горски територии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София